Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, ocak ayına ilişkin yatırım teşvik belgesi listesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, ocakta 1496 yatırım teşvik belgesi verildi. Belge alan projelerin yatırım tutarı 83 milyar 93 milyon 49 bin 808 lira olarak hesaplandı. Yatırımların gerçekleştirilmesiyle 34 bin 131 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.

Egedesonsöz'den Metahan Ud'un özel haberine göre teşvik listesinde Ege bölgesini ilgilendiren projeler de yer alıyor. Sabancı Holding’e ait Enerjisa Enerji Üretim Şirketi’nin İzmir, Aydın ve Manisa illerinde kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı ÇED izni aldığı rüzgar enerji santralleri de teşvikten yararlanacak.

Enerjisa’nın İzmir, Aydın ve Manisa sınırında kuracağı Kestanederesi Rüzgar Enerji Santrali projesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 1 milyar 840 milyon 327 bin 842 TL, Aydın’ın Didim sınırlarında yükselteceği Akköy Rüzgar Enerji Santrali için de 394 milyon 174 bin 465 TL teşvik desteği verilecek. Her iki proje için Bakanlık Sabancı Holding’e 2 milyar 234 milyon 502 bin 307 TL değerinde Gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası alacak.

res
KESTANEDERESİ PROJESİ HAKKINDA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sabancı Holdinge ait Enerjisa Enerji Üretim A.Ş,  Aydın’ın Nazilli ve Kuyucak İlçeleri, Manisa’nın Alaşehir İlçesi ve İzmir’in, Kiraz İlçesi sınırlarında hayata geçirmek istediği “Kestanederesi Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi Projesi” için ÇED olumlu kararı vermişti.

Proje tanıtım dosyasına göre 28 türbinin faaliyet göstermesi planlanan Kestanederesi Rüzgar Enerji Santrali’nin (RES) 162,4MWm/84 MWe kurulu gücünde olması planlanıyor. Sabancı Holding bu proje için 456 milyon TL yatırım yapacak.

EN YAKIN KONUTA 75 METRE
Kestanederesi Rüzgar Enerji  Santrali’nin hayata geçirilmek istendiği proje alanı çevre düzeni planlarında “Tarım, Mera ve Orman” vasıflı araziler olarak yer alıyor. Proje sahasının bir kısmı Çaldağı Devlet Ormanı ve Koca Gedik Devlet Ormanı sınırları içerisinde kalıyor. Proje alanın etrafında tarlalar, kiraz ve zeytin bahçeleri yer alıyor. Projenin en yakın konuta uzaklığı ise 75 metreye kadar düşüyor.

KORUMA ALTINDAKİ CANLILARIN EVİ
EPDK tarafından 49 yıllığına üretim lisansı verilen proje hayata geçerse 4 binin üzerinde meşe, çam ve kavak ağacı kesilecek. Proje alanın 12 endemik bitki ve Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme’ine ve Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne göre koruma altında olan canlılar yer alıyor. Yine proje alanında yuvası olan ve türbinlerle çarpışma riski yüksek 8 yarasa türü, çarpışma riski orta dereceli 2 yarasa türü ve çarpışma riski düşük 12 yarasa türü bulunuyor.  Ayrıca 10 türbin ise içme-kullanma suyu temini amaçlı olarak işletilmekte olan Afşar Barajı Uzun Mesafeli Koruma Alanı sınırları içerisinde yer alıyor.