ESRA NUR PERVAN

Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı, yükselişe geçen gram altın fiyatının artmaya devam edeceğini belirterek, “En güvenilir liman altın olmasından dolayı altının bir nebze daha yukarı gittiğini görmekteyiz. Özellikle yerli ve yabancı turistin gelmesi düğün sezonunun olması fiyatların arttığını görmekteyiz” dedi.

Altın fiyatları ekonomik çalkantı günlerinde de artmaya devam ediyor. Enflasyon verileri sonrasında 1960 dolar seviyelerine yükselen ons altın, gram altın fiyatlarına yansıdı.

“BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE DAHA DA İYİ OLACAK”

Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı şunları söyledi:

“Şu anki piyasaların hızlıca yükseldiğini görmekteyiz özellikle bu yatırıma baktığında dünyada oluşacak her hangi bir kaosta hemen hemen bütün yatırımcılar altına en sağlam liman olmasından dolayı ve bu arz talep meselesi, sezonların açılması Hindistan’daki ve Türkiye’deki düğünlerin olmasıyla beraber, Türkiye’mizde hakikatten fiyatların TL karşılığında yükseldiğini görmekteyiz. Bunun nedenleri de bir nebze doların yükselmesi doların desteklenmesiyle altının biraz daha yukarı gittiğini görmekteyiz. Sezon hareketli başladı umarım bundan sonraki süreçte daha da iyi olacak.

“HER YIL YÜZDE 15 VE 45 ARASINDA RAKAMLARIN YUKARI ÇIKTIĞINI GÖREBİLİYORUZ”

2014 yılıyla 2023 yılları arasında bakıldığında altının geçmiş yıllardaki fiyatı yaklaşık şöyle ifade edeyim 100 TL’ydi 2014 yılının mayıs ayında. 2015’te bu 250 oldu, 2016 da baktığımızda 450 seviyesini buldu ve bugün gelinen nokta da bin 665 seviyelerinde işlem görmekte ve bundan sonraki süreçte daha da yukarı gideceğini görmekteyiz. Hemen hemen her yıl yüzde 15 ve 45 arasında rakamların yukarı çıktığını görebiliyoruz. Önümüzdeki yılbaşına yakın bir tarihte ben bin 800 TL olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki yıl bu aylarda iki bin 300’ü görebileceğini öngörmekteyim. Her zaman altına yatırım yapacak olan yatırımcılar bence zaman geçmemiştir. Her zaman yatırım yapabilirler. Özellikle dediğim gibi bin 100, bin 200 seviyesindeydi 2-3 ay öncesinde acaba alalım mı diye endişe eden insanlarımız bugün bile hâlâ alalım mı diye endişe içerisindeler. Ama ben şunu ifade edeyim asla endişeye kapılmasınlar panik havasında olunmasın. Altın her zaman her yıl yüzde 15 ve 45 arasında fark oluştuğunu üzerine koyduğunu söyleyebilirim. Yatırımcılara mutlak suretle yatırımda altına yönelsinler derim.”

“DÜNYADA YATIRIM ARACI OLARAK EN GÜVENİLİR LİMAN ALTINDIR”

Altın işi sarrafın işidir. Altın işi bambaşka bir şeydir. Bizler çocukluğumuzdan beri bu mesleğin içerisindeyiz altının yatırımıyla bankadaki yatırımı bir tutamayız. Biz fiziki altın vermekteyiz, fiziki altın almaktayız bunun madeninden çıkıp kuyumcuya gelip de burada satış yapılana kadar ki bir emek var bunun içerisinde bir emek var. Bu altının da ham madde olarak vatandaşın eline parasını alıp da verdiğimizde daha da mutlu oluyor. Bankadaki altının kâğıt parçası olduğunu söyleyebilirim. Neden bir kâğıt parçası çünkü yatırıma gidiyor ben bankada altın hesabı açıyorum ama aradaki makasa bakınca vergi oranlarının çok yüksek olduğunu özellikle de söyleyebilirim. Dünyada yatırım aracı olarak en güvenilir liman altındır.”