ALİ GÜRELİ

Çukurova Üniversitesi'nin markası ‘1,5 Adana’ isimli elektrikli aracı TÜBİTAK Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları'nda yüzde 100 yerliliğinden dolayı 'Yerli Ürün Teşvik Ödülü' kazandı.

TEKNOFEST kapsamında TÜBİTAK tarafından düzenlenen Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları 65 takımın katılımıyla Kocaeli Körfez Pisti’nde gerçekleştirildi. Çukurova Üniversitesi ve Adana’yı temsilen '1,5 Adana' adlı araçlarıyla yarışlara Çukurova Elektromobil Takımı da katıldı.

TAMAMEN YERLİ VE MİLLİ

Teknik tasarım final raporunda birinci olan Çukurova Elektromobil Takımı, teknik kontrolleri de başarıyla tamamlayarak final yarışlarına katılmaya hak kazandı. Tasarımı ve üretimi özgün olarak Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencileri tarafından gerçekleştirilen elektrikli araçta batarya hariç tüm ürünler yine öğrenciler tarafından üretildi.

Araçta başlıca motor, motor sürücüsü, batarya yönetim sistemi, yerleşik şarj birimi, telemetri, araç kontrol sistemi, batarya paketlemesi, otomatik kilit mekanizması, direksiyon sistemi, kapı mekanizması, araç şasi ve gövdesi takım tarafından yerli olarak imal edildi. Yarışlara katılmak için zorunlu olan parçaların yanı sıra opsiyonel parçaları da üreten Çukurova Elektromobil Takımı aynı zamanda yerlilik ödülünün de güçlü adayları arasında yer aldı.

TANITIM VE YAYGINLAŞTIRMA ÖDÜLÜ

Çukurova Elektromobil Takımı’na yıl içerisinde gerçekleştirdiği örnek ve teşvik edici faaliyetlerden dolayı da yarışlardan önce TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal tarafından “Tanıtım ve Yaygınlaştırma Ödülü” verildi.

"BU MARKAYA SAHİP ÇIKALIM"

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel öğrencileri Kocaeli Körfez Pisti’nde yalnız bırakmadı. Prof. Dr. Tuncel, Çukurova Elektromobil Takımı’nın yapıp dünyaya tanıttığı '1.5 Adana' isimli aracın artık şehre mal olarak bir Adana markası haline geldiğini belirtti.

Takıma ve araca, başta yerel yönetimler olmak üzere tüm şehrin destek vereceğinden şüphesi olmadığını ifade eden Prof. Dr. Tuncel, şunları söyledi:

“Çukurova Üniversitesinden doğan 1.5 Adana, artık bir Adana markası konumuna geldi. TEKNOFEST gibi önemli bir yarışmada dereceler alarak dikkatleri üzerine çeken bir markaya Adana’nın, Adanalıların sahip çıkacağına yürekten inanıyorum. Yarışlara katılan diğer takımlara özellikle kendi şehirlerinin belediyelerinin sponsor olduğuna tanık olduk. Aynı desteği bizde kendi şehrimizin yerel yönetimlerinden bekliyoruz. Geleceğin teknolojisini bilim ışığında gece gündüz demeden çalışarak ortaya koyan sevgili öğrencilerimiz ve başta danışmanları Prof. Dr. Hüseyin Akıllı hocamız olmak üzere başarıda emeği geçen tüm akademisyenlerimize bu markayı Adana’ya kazandırdıkları için teşekkür ederim.”