ESMA TURAN

Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde bir otomobilin arka camındaki Atatürk fotoğrafının üzerindeki tozu mendiliyle temizlerken görüntülenen 90 yaşındaki Necip Gülhan’ın, kendisini ziyaret eden CHP’li başkanlara “Atatürk anneme milletvekilliği teklif etmiş. Ona toz kondurmam” dedi.

Muğla’da herkesi duygulandıran görüntüler, bir vatandaşın cep telefonu tarafından kaydedilmişti. Bir anda halkın sevgilisi haline gelen 90 yaşındaki Necip Gülhan’ı CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu ile İlçe Başkanı Mustafa Aytaç Kavak evinde ziyaret etti.

Ziyaretten memnuniyet duyduğunu ifade eden Necip Gülhan, 1890 yılında Selanik’de doğan annesi ile ilgili olarak şu bilgileri paylaştı:

“Atatürk, dünyada ilk olarak Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını kanunla verdiğinde, Muğla ilinde tek lise mezunu kadın olan annem Nuriye Hanımın Mebus olarak Ankara'ya gönderilmesi kararını Muğla Valiliği'ne bildirmiş. Bu karar telefon ve telsizle Kavaklıdere yetkililerine bildirilip adı geçen kadının tez zaman içinde Muğla Valiliği'ne gönderilmesi emredilmiş. Ancak, babam bu karara karşı çıkınca, Büyük Millet Meclisi’ne giren ilk on sekiz kadından biri olma fırsatını kaçırmış. Ben, Atama bunun için toz kondurmam.”

CHP’Lİ BAŞKANLAR DUYGULANDI

Gülhan’a ziyareti sonrası açıklama yapan CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, "Bu duyarlı davranışından ve Atatürk’e olan saygısından dolayı teşekkür ve minnetimizi sunmak için, Cumhuriyet Halk Partisi il ve İlçe başkanları olarak kendisini ziyaret ettik. Sohbet esnasında bir de tarihi bir bilgiyi bizimle paylaştı. Selanik göçmeni olan 1890 doğumlu annesinin dünyada ilk olarak kadına seçme ve seçilme hakkının kanunla verilmesinin ardından Atatürk’ün Muğla’da tek lise mezunu olarak mebusa çağırdığı ilk kadınlardan olduğunu öğrendik" dedi.

İlçe Başkanı Mustafa Aytaç Kavak’da, Necip Gülhan’ın bu davranışının kendisini duygulandırdığını ve Atatürk’e olan bu saygısından dolayı minnetlerini sunduğunu belirtti.