OKAN TURA

Aydın’ın Kuşadası ilçesinin girişinde yol kenarında ölmek üzereyken güvenlik görevlisi Sercan Şimşek tarafından bulunan iki yavru yaban domuzu kurtarıldı.

Annelerinin öldüğü tahmin edilen yavru yaban domuzlarını yol kenarında bulan ve bir gece evinde misafir eden güvenlik görevlisi Sercan Şimşek durumu Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’ne (EKODOSD) bildirdi. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü tarafından teslim alınan yavru yaban domuzları, Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü’yle görüşülerek Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda diğer domuzların bulunduğu doğal yaşam alanına bırakıldı.

“YIRTICILAR AZALINCA SAYILARI ARTTI”

EKODOSD’un resmi sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada; konuyla ilgili şu değerlendirme yapıldı: “Kurt, çakal, sırtlan gibi domuzların predatörü olan yırtıcı hayvanların giderek azalması ve 1970’li yıllara kadar bölgemizde görülen Anadolu Parsı gibi nadir türlerin soylarının tükenmesi domuz popülasyonunun da çoğalmasına neden olmuştur. Yaşam alanları daralan ve yiyecek sıkıntısı çeken yaban domuzları, birçok kıyı kentlerinde olduğu gibi, Kuşadası’nda da kentin içinde geceleri mahallelere inerek beslenmeye çalışmaktadır. Ormanlık alanların ve makiliklerin tahrip edilmeden korunması yaban hayatının geleceği açısından çok önemlidir. Eğer bu doğal alanları koruyamazsak kentlerimizde domuzlar başta olmak üzere, birçok yaban hayvanıyla karşılaşacağız.”