Ayvalık’ta 2022 yılı boyunca, 11 festival ile bu festivallere bağlı 65 etkinlik, kapalı ve açık alan olmak üzere 98 konser ve tiyatro, ulusal ve yerel günlerde 20 etkinlik ve gündeme dair 159 etkinlik olmak üzere yıl boyunca 342 etkinlik düzenlendi.

Yıllarca atıl durumda kaldıktan sonra yapılan restorasyonun ardından Ayvalık’ın kültür ve sanat yaşamına kazandırılan Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde, 2022’de sekiz yerel konser verildi, 34 tiyatro oyunu sergilendi. Ayvalık Belediyesi Tiyatrosu’nun kurulmasıyla birlikte aynı yıl içerisinde iki yetişkin oyununun on tekrarı ve çocuk oyunları da altı  kez olmak üzere toplamda Nejat Uygur Sahnesi’nde 54 etkinlik seyirciyle buluştu.

Belediye’nin Kültür Müdürlüğü, 'Yaz Konserleri' adı altında yıl boyunca 37 konser düzenledi. Bunun yanı sıra iki tiyatro oyunu, iki stand up gösterisi ve üç yerel konseri sanatseverlerle buluşturan Kültür Müdürlüğü, sadece Büyük Park Amfitiyatro’da 44 etkinlik gerçekleştirdi.

Geçen yıl boyunca Ayvalık Kadın Oyunları Festivali’nde beş kadın oyunu, bir sergi, bir söyleşi, Ayvalık Tiyatro Festivali’nde ise ikisi Devlet Tiyatrosu olmak üzere 16 oyun, iki söyleşi, Deniz Seviyesinde Tiyatro Festivali’nde ise dört konser, sekiz oyun, üç çocuk oyunu, ve çocuklar için üç workshop yapıldı. Geleneksel Teferiç Şenlikleri 2022’de de ilgi gördü. Üç gün devam eden şenlikte iki konser, Boşnak halkına özgü pazar, halk oyunları ve gündüz müzik etkinlikleriyle birlikte 12 etkinlik izlendi. Yaz aylarında 22 Balkan ülkesinin katılımıyla düzenlenen Trophy Halk Oyunları Festivali’nde, bin 200 katılımcı iki gece boyunca halk oyunlarını sergiledi. Cunda Adası’nda Uluslararası Halk Oyunları Festivali’nde, 14 ülke 700 katılımcı ile iki gün boyunca Ayvalıklıları halk oyunları gösterilerine doyurdu.

CAZ, FİLM VE HASAT FESTİVALİ 

Köy Enstitüleri Kültür ve Sanat Günleri kapsamında bir film, iki söyleşi ve bir konserin ardından AİMA Müzik Festivali ve Caz Festivali de ortaklaşa düzenlendi. Yedi konserin gerçekleştirildiği, dünyada bilinirliği olan masterclass sanatçıların konserleri kiliselerde ve amfi tiyatroda büyük ilgi gördü. Yaz sezonunun son günlerinde Ayvalık Film Festivali çerçevesinde amfitiyatro ve kentin çeşitli yerlerinde gösterilen 47 film, sinemaseverlerin ilgi odağı oldu. Festivalde filmin oyuncuları ve yönetmenleri yurttaşla buluşturuldu. Goldwing 11 Motor Festivali'nde, 28 ülkeden 286 motorcu Ayvalık’ta üç gün yarıştı. Etkinlik kapsamında bir konser, bir ışıklı geçiş organizasyonu yapıldı. Geleneksel Engelliler Şenliği iki yıl aradan sonra Türkiye’nin her yerinden gelen 600 engelli ve engelli yakınını bir araya getirdi. Zeytin Hasat Festivali programı içinde Zeytin Müzesi restorasyondan sonra tekrar hizmete açıldı. Festivalde 16 konser, hasat yemeği, halk oyunları, üç sergi, iki söyleşi ve sektörel yemek sunumları olmak üzere üç gün boyunca 24 etkinlik gerçekleştirildi.

RÜZGAR VE DENİZ SPORLARI 

Kültür ve sanat etkinliklerinin yanı sıra geleneksel olarak düzenlenen Açık Yüzme Yarışları’nda 650 sporcu kıyasıya yarıştı. Triatlon yarışları U-18 kategorisinde, yüzme koşu ve bisiklet branşlarına ise 300 sporcu katıldı. Yine ILCA Yelken Yarışları’na 51 kulüpten 188 yarışçı bir hafta boyunca Ayvalık Körfezi’ni bembeyaz yelkenlilerle süsledi. Cunda Adası’nda Ultimate Spor Şenliği ise koşu bisiklet ve yüzme branşlarında bin 800 sporcunun katılımıyla düzenlendi. Ayvalık’ta sonlanan Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nun Manisa/Ayvalık etabı, 126 uluslararası televizyon kanalından canlı olarak yayınlandı.

SERGİLER VE SÖYLEŞİLER DÜZENLENDİ 

Yunanistan ile ortaklaşa düzenlenen Kardeş Sesler ile Nazım Hikmet Anma Günü, İklim Değişikliği Çalıştayı, UNESCO, Kadınlar Günü, Ayvalık Tarihi Üzerine ve mübadele gibi konularda söyleşiler yoğun katılımla gerçekleştirdi. Dünya Yoga Günü, Çalışan Gazeteciler Günü, Uğur Mumcu Anma Günü, Mavi Bayrak, İzmaritsiz Ayvalık, Nevruz ve Hıdrellez gibi günlerde de çeşitli etkinlikler düzenlendi. Orhan Peker Sanat Galerisi yıl boyunca hiç boş kalmadı. 26 sergi ve dört kamu kurumunun sergisi olmak üzere toplam 30 sergi sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Kütüphane sayısı altıya çıkarılırken, Anadolu Uygarlıkları Sergisi de açıldı. Emitt, İzmir Travel Turkey, İstanbul Gastro Masa ve İstanbul Balıkesir Günleri’nde Ayvalık Belediyesi yerini alarak, gastronomi ve kültürel yapılarıyla boy gösterdi.

YEREL VE ULUSAL GÜNLERDE 20 ETKİNLİK

Çanakkale Zaferi, 13 Nisan Atatürk’ün Ayvalık’a Gelişi, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, Kabotaj Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı, Altınova ve Ayvalık’ın Kurtuluş Günü, Gaziler Günü, Muhtarlar Günü, Atatürk’ü Anma, Öğretmenler Günü gibi günlerde resmi törenlerin yanında kentte Ali Aysun/Kocatepe, Soner Olgun konseri, Balıkesir Ordu Komutanlığı Ordu Orkestrası ve Müjde Kızılkan konserleri, tarihçi-akademisyen İlber Ortaylı ve gazeteci Murat Yetkin ile Ayvalık’ın 100 yıllık tarihi üzerine söyleşi ve 29 Cumhuriyet Bayramı ve Fener Alayı organizasyonları yapıldı.