ZEKERİYA ERCİVAN

CHP Bolu İl Başkanı Kazım Karsu, Cumhurbaşkanlığı kararı ile sel ve yangın mağdurları için yardım kampanyası düzenlenmesini eleştirdi. Karsu, “Türkiye Cumhuriyeti’ne İBAN numarası dağıtmayı hiç yakıştıramıyorum. Devletin önce tasarrufa geçip, kendini ona göre ayarlayıp yangınları ve sel felaketlerini olmadan daha iyi yönetmesini istiyorum” dedi.

Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı ile ülkenin çeşitli yerlerinde meydana gelen yangın ve sel felaketlerinden etkilenen ve meydana gelebilecek afetlerden etkilenebilecek vatandaşlar için yardım kampanyası başlatıldı. Kararnamede şu ifadeler yer aldı:

“28 Temmuz 2021 tarihinde başlayan ve başta Akdeniz ile Ege kıyılarındaki iller olmak üzere farklı illerimizde meydana gelen yangın afetleri ile ülkemizin birçok bölgesinde meydana gelen sel afetlerinden zarar gören ve bundan sonra meydana gelebilecek yangın ve sel afetlerinden zarar görecek afetzedeler için yardım kampanyası başlatılması hakkında ekli kararın yürürlüğe konulmasına, 5902 sayılı Kanun’un 23'üncü maddesinin ikinci fırkası gereğince karar verilmiştir.”

“ÇAY VE IBAN DAĞITIYORLAR”

Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile yayımlanan kararı eleştiren Kazım Karsu, şöyle konuştu:

“Bugün tek kişilik iktidar, ülkemizi yangın yerine çevirdi. Ülkemizin güney tarafı yanıyor, kuzey tarafı sel baskınlarına uğruyor. Bu iktidar ülkeyi yangın yerine çevirdiği gibi, yangın olan yerlere de çay, İBAN numarası dağıtıyor. İki şey dağıtıyor. Bir çay atıyor; AKP’nin sayın Cumhurbaşkanı, Genel Başkanı çay dağıtarak halletmeye çalışıyor. Bakanları da İBAN numarası dağıtıyorlar.

“TÜRKİYE’NİN HER ŞEYİ VAR”

Ben Türkiye Cumhuriyeti’ne bu İBAN numarası dağıtmayı hiç yakıştıramıyorum. Türkiye’nin her şeyi var. Ama zamanında, zemininde bunu hazırlıklı, bilinçli, bilerek, hesaplı hazırlamak lazım. Yangınlarda ‘Uçağımız yok, envanterimizde hiç uçağımız yok’ diyorlar, sel felaketlerinde de dere kenarlarına büyük apartmanları yapıyorlar, işyerleri yapıyorlar. Selin gelebileceği derelerin kenarlarına ormanların deposunu yapıyorlar. Odun depoları, ağaç depoları yapıyorlar. Bu sel geldiği zaman ağaçları alıp götürüyor, tabii bir yerlerde tıkanma yapıp tüm halka zarar veriyor.

Ben İBAN numarası ile değil tasarrufla bu işin halledilebileceğini düşünüyorum. Devletin önce tasarrufa geçip, kendini ona göre ayarlayıp yangınları ve sel felaketlerini olmadan daha iyi yönetmesini istiyorum. Mesela Rize Belediye Başkanı’nın 3 milyar liralık arabaya bindiği söyleniyor. Bir belediye başkanın 3 milyarlık arabaya bineceğine o ilde daha güzel çalışmalar yapacağına, o parayla başka şeyler yapılabileceğine çok inanlardan birisiyim.

“FELAKETLERİN DIŞINDA BİR DE MÜLTECİ AKINI VAR”

Bu yangın ve sellerden başka ülke, mülteci akınına uğruyor. İnsanların ülkelerini terk etmeleri, vatanı için çalışmadan, savaşmadan kaçan insanları, bizim bugünkü tek kişilik yönetim, tek kişilik iktidar, Amerika ile pazarlık ederek ülkemize topluyor diye düşünüyorum. Bunlardan kim istifade ediyorsa onu arayıp bulup ilan etmek gerektiğini düşünüyorum.”