GÖKHAN TUZLADAN

“Ergene’yi CHP’li belediyeler kirletiyor” iddiasına karşı, Ergene’ye kıyısı olan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan'dan, “Arıtmalarımız tıkır tıkır çalışıyor” açıklaması geldi. Başkanlar, kirliğinin sanayi tesislerinden kaynaklandığını vurguladı.

Edirne’de bugün düzenlenen “CHP Trakya Buluşması”nda CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak da iddiayı, “Ergene’yi bizim belediyelerimiz kirletiyormuş. Erdoğan öyle söylüyor. Doğru mu? Tabii ki değil, şaka gibi” diyerek yalanlamıştı.

“TEKİRDAĞ’DA 7 ARITMA TAM KAPASİTE ÇALIŞIYOR”

CHP Trakya Buluşması’na katılan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, yedi ileri biyolojik arıtma tesislerinin olduğunu ve tam kapasite çalıştığını belirterek Ergene’yi kirletmediklerini kaydetti. Albayrak, kirliliğin en yoğun olduğu bölgelerden Çorlu-Tekirdağ aksında yoğun sanayi tesislerinin olduğunu, kirliliğin de buradan kaynaklandığını ifade etti.

“DURUMU İÇLER ACISI”

Albayrak, 2011 yılından bu yana çok sözler verildiğini ancak Ergene’nin durumunun içler acısı olduğunu belirterek, “2011 yılında bu yana 10 yıl geçti balık tutulacak kadar olmalıydı. Sayın Cumhurbaşkanımıza yanlış bilgiler veriliyor. Ergene pırıl pırıl akıyor mu, diye sordu. Ergene’nin şu an en kirli zamanı” dedi. 

“ZATEN KİRLENMİŞ GELİYOR”

Ergene nehrinin doğduğu yerden döküldüğü yere kadar olan bölümde sanayi bölgesi kesiminde ciddi kirliliğe maruz kaldığını ve Uzunköprü ilçesine zaten kirli geldiğini söyleyen CHP’li Belediye Başkanı Özlem Becan ise arıtma tesislerinin söylenenin aksine “tıkır tıkır” çalıştığını belirtti. Tesisin, kirliliğe neden olmadığına dair analiz raporlarının ellerinde olduğunu ifade etti ve şunları söyledi:

“ÇALIŞMADIĞINI SÖYLEMEK BÜYÜK HAKSIZLIK”

“AK Parti kanadında bu konuda talihsiz bir açıklaması olmuştu. Ona bir cevap vermiştik. Bunun sayın Cumhurbaşkanı tarafından da dillendirilmesi bizi ziyadesi ile üzdü. Gönül rahatlığı ile konuşabilirim ki Uzunköprü arıtma tesisimiz tıkır tıkır çalışıyor. Herhangi bir sıkıntısı asla ve katta yok. Zaten eş zamanlı olarak hem Ergene’den hem de arıtma tesisimizin arıtma sonuçları bağımsız laboratuvarlar tarafından da değerlendiriliyor. Bunu da kamuoyu ile sıklıkla paylaşıyoruz. Arıtma tesisinin bu sonuçlara rağmen çalışmadığını söylemek bizim için büyük bir haksızlık.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak

* Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak

* Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan