DAVUT GÜLEÇ

Covid-19 önlemleri çerçevesinde devam eden tam kapanma sürecinde, önlemlerle açılan semt pazarlarındaki fiyatlar da pahalı olunca vatandaşın ilgisi az oldu. Kayseri’nin Belsin semtinde kurulan semt pazarına geçen haftaya göre; gelen ve özellikle fiyatları pahalı bulmaları nedeniyle alışveriş yapan vatandaş sayısı azaldı.

Pazardaki esnaf ve vatandaş, yaşanan durumla ilgili olarak şu görüşleri dile getirdi:

Pazarcı Tarkan Karaoğlan: Taze patates çıktı, 50 kuruş fark attı ama pazarcının kazandığı da 40, 50, 30 kuruş. Biz market gibi 1,5-2 lira kâr koyamıyoruz. Halk pazara yöneliyor. Hep isyandalar, ‘marketten alamıyoruz’ diyorlar. 2,5 liraya elma satıyorum, markette 7 lira. Halk 2,5 liraya elma alacak. Elmamız da marketten iyi. Eskiden halk 5 kilo alıyordu şimdi 2 kilo alıyor. ‘Para yok, kriz var’ diyor. ‘İş yok’ diyor. ‘Fabrikadan çıktım maaş yatmıyor’ diyor. Beni 20 gündür yatırıyor. Beni çalıştırmazsa bin 500 lira Bağ-Kur vergi borcum var nasıl yatıracağım aylık? Bu ay 1500 lira 2 bin lira olacak. Devlet ‘destek vereceğim’ diyor da elimize geçmedi. Ama sözü var.

Pazarcı Mustafa Sarıkaya: Patatesin kilosu 2 lira, marketlerde 4-4,5 lira. Pazarcı bunu kaça alıp kaça satacak. Soğanın kilosu 1-1,5 lira. Burada 2 liraya soğan satıyor. 30-40 kuruş kâr ile. Bunun poşet parası var. Karpuz İran’dan geliyor. Bugün halde karpuzun kilosu 4 lira. Pazarcı bunu kaça satacak? Ben bunu böleceğim, bir de poşet parası, işçi parası.  Fiyatlar, market fiyatına gelir. Böyle giderse dilim karpuz ve gram alanlar çoğalır. Bugün biber halde 6 lira., pazarda 7 lira.

İsmini vermeyen vatandaş: Bir nektarin olmuş 20 lira. Fiyatlar alabileceğimiz düzeyde değil ama mecbur alıyoruz. Pazar genel olarak biraz pahalı.

İsmini vermeyen pazarcı: Şu an fiyatlar ve satışlar normal. Fiyatlar biraz düştü. Ama yine çıkar.

Pazarcı Cesim Vural: Şükürler olsun diyoruz da yok. Fiyatlar şu anda çok uygun. Esnaf hale gireceği zaman, halde zamlı, girmediği zaman ucuz.

İsmini vermeyen bir pazarcı: Çok şükür pazarımız bugün açıldı. İnşallah daha da açılır. Fiyatlar da uygun. Sabah olmasına karşın yine güzel geliyorlar. Mevsimsel olarak fiyatlar da düşecek. Vatandaşın alım gücü iyi, idare ediyoruz.

Pazarcı Mustafa Eker: Şu an satışlarımız ve fiyatlar normal. Kayısı 10, erik 10, nektarin 7,5, çilek 15 lira. Geçen haftalara göre çok ucuz. Vatandaş bu fiyatlarla kilo alabiliyor. Şu an müşteri az ama akşama ne olur bilemem.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

- Pazardan genel görüntü

- Pazarcı Tarkan Karaoğlan,

- Pazarcı Serkan Sarıkaya

- Pazarcı Cesim vural

- Pazarcı Mustafa Eken

- Pazarcı Ercan Özdemir

- İsmini vermeyen bir vatandaş

- Diğer detaylar