DAVUT GÜLEÇ

Kayserili bıçak ustası Ahmet Tüfekçi, bayramda kurban kesecek vatandaşlara ‘bıçak’ uyarısı yaptı. Kurban keserken kullanılacak bıçakların rastgele yerlerden alınmaması gerektiğini söyleyen Tüfekçi, "Kesme, yüzme ve parçalama bıçakları ayrı ayrı olur. Yoksa kendilerini keserler" dedi.

Kayseri’nin Melikgazi İlçesi’ndeki Bıçakçılar Sokağı’nda 37 yıldır dede-baba mesleğini sürdüren Ahmet Tüfekçi, Kurban bayramı için vatandaşlara uyarılarda bulundu. Tüfekçi, şunları söyledi:

“BIÇAĞI ŞİMDİ ALIN VE BİLEYLETİN”

“İşlerimiz Allah’a şükür güzel. Satışları da son haftaya bekliyoruz. Biraz satışımız düşük ama bizim Kayseri’de hep son hafta bıçak almaya, bileyletmeye gelirler. Benim söyleyeceğim; bıçaklarını önce getirsinler. Son haftaya koymasınlar. Şu an bileylemeye son gaz devam ediyoruz.

MARKETTEN, BAKKALDAN BIÇAK ALINMAZ

Vatandaş, ‘Usta, iyi bıçak nasıl olur’ diye soruyor. Adam gidiyor marketten, bakkaldan bıçak alıyor. Bakkaldan, marketten aldığın bıçakla kurbanı kesemezsin. Kendini kesersin, hastanelik olursun. Bizim kendi imalatımız bıçaklar var. Sapları, perçinleri, her şeyi özel. Ben 36-37 yıldır bu işi yapıyorum. Gelecek, ekmeği ekmekçiden alacak. Bıçağı bizden alacaklar. Gidip marketten, bakkaldan, oradan, buradan bıçak almayacaklar. Alırlarsa kendilerini keserler, yine kendilerine zararları olur.

BIÇAK VE BİLEME ÜCRETLERİ

Ufak kaliteli bıçakların fiyatları 40 ile 65 lira arasında değişiyor. Bıçağın bilemesini 4, satırınkini 7,5, kasapların kullandığı et makinesinin aynalarının takımını 10 liraya yapıyoruz. Bu fiyatlarımızda bir artış falan yok. Bu yüzme bıçağı. Bununla deri yüzülür. Fazla büyük bıçak da iyi olmaz. Mesela kurban keseceksin. 2 numara normal boy bıçak ile çok normal kurbanı kesersin. Ama benimki biraz büyük olsun diyenlere 3-4 numarasını veriyoruz. Bunlarla da kesim yaparlar.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Bıçak, satır ve malzemelerin genel görüntüsü

* Bıçak bileme

* Ahmet Tüfekçi