Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde 22 bin 142 metrekarelik bir tesisi mülkiyetine kazandırdı. Revize çalışmalarına başlanan ve fabrika işlevi görecek tesis, “lojistik ve üretim merkezi” haline gelecek.

Tesis içerisine kurulacak merkez ambar ile 13 ilçenin dağınık durumunda olan malzeme ve hammaddeleri dijital altyapı veri ve stok sistemiyle kontrol altına alınacak. Böylelikle, tüm satın almaların, tek merkezden teslimi ve stok kontrolü sağlanacak. Tesislerde kullanılan pompaların, trafoların, elektrik motorlarının revizyon ve bakımları yapılarak, kullanıma alınacak.

Merkez içerisine HDPE boru üretim tesisi de kurularak hem Büyükşehir Belediyesi’nin hem MESKİ tarafından kullanılan değişik çap ve ölçülerde boru üretilecek. Yani Büyükşehir Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı’nın kullandığı sulama borularından, üreticilere dağıtılan sulama borularına; MESKİ’nin kullandığı borulara kadar ürünler tesiste üretilmesi sağlanacak. Tesiste ayrıca sayaçların bakım-onarım ve yenileme çalışmaları da gerçekleştirilecek. 

“BURASI MESKİ’NİN FABRİKASI OLACAK”

MESKİ Genel Müdürlüğü’nün mayıs ayı Olağan Genel Kurulu’nun ikinci birleşiminde, devam eden ve planlanan hizmet tesisleri ile bilgi veren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer şunları söyledi:

“Tarsus OSB’de aldığımız 22 bin 142 metrekarelik bir tesis. Bir banka ile anlaşmak suretiyle kamulaştırdık, çok da makul bir iş yaptık, çok da önemli bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Bu aldığımız yeri de revize ediyoruz şu anda. Burayı lojistik üretim merkezi haline getirmek istiyoruz. Bir anlamda burası MESKİ’nin fabrikası olacak. Şimdi bizim 13 ilçede depolarımız var ve dağınığız. Biz burada bir merkez ambar oluşturmak istiyoruz ve altyapı kurmak istiyoruz. Dijital bir alt yapı. Veri tabanımız olsun. Nerede, ne var şimdi bilinmiyor. Yani Anamur’da ne var bilinmiyor.

Orada fazla fazla malzeme ama burada gereksiz alım yapılıyor ya da burada var orada gereksiz alım yapılıyor. Keyfe keder işler oluyor, el yordamıyla. Bir düzene sokacak. Bu bize, yani buraya verdiğimiz para, 20 kere çıkacak. Daha neler yapacağız burada? Bu merkezin içinde elektromekanik atölyemizi de oluşturuyoruz. Bu atölyede pompalarımızı, trafolarımızı, elektrik motorlarımızın revizyon ve bakımını yapıp kullanıma vereceğiz, kullanıma sokacağız.”

“KURUMU DA BİR MALİ YÜKTEN KURTARMIŞ OLACAĞIZ”

Merkezin kendilerini önemli bir mali yükten kurtaracağını ifade eden Seçer, şöyle konuştu:

“Daha derli, daha toplu, daha az maliyetli bir hale getirecek bizi. Tesiste sayaçların bakım, onarım ve yenilenmesini de yapacağız. Mekanik sayaç laboratuvarı da oluşturuyoruz. Şu anda arkadaşlar çalışıyorlar ve böylece bir mali yükten de yani bu laboratuvarı yaparak da bir mali yükten de kurumu kurtarmış olacağız. En önemli tarafı da bizim Park Bahçeler’in, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığımızın yaptığı boru hibelerinin, MESKİ'nin yatırımlarında kullandığı boruların, HDPE boruların tamamını burada üreteceğiz. Bir fabrika, öyle çok girift tesisler değil. Hem istihdam sağlanmış olacak hem 5’e mal ettiğimizi bundan sonra 2’ye mal edeceğiz, belki de 1,5’a mal edeceğiz. Böyle değerli bir çalışma. Her şeyden öte artık kurumun bir depo envanteri olacak.

Düşünün 1 milyar bütçesi olan bir kurumun 16 bin kilometrekareye hizmet veriyor bu kurum. Su, yağmur suyu, alt yapı bütün her yerde var, atık su tesislerinde var ama bir depo envanteri yok. Nerede ne var belli değil. Allah'a emanet. Bu yıllardır böyle gelmiş, bunu da kökünden inşallah çözmüş olduk. Binayı şu anda revize ediyoruz. Zaten alımı gerçekleşti. Her şey tamamlandı. Mezitli Lojistik Destek Merkezi yapım işimiz var. Bunu da ihale ettik Nisan ayında. 4 milyon 324 bin liralık bir çalışma. Yine muhtelif yerleşkelerimizde 15 milyon liralık bir çalışma. Toplam 2021 yılı içerisinde hizmet tesisi yatırımlarının hem planlanan hem devam eden tutarı 45 milyon 775 bin lira. Bunların 32 milyon 571 bini de tamamlanmış olacak.”