MUSTAFA USTA

Karadeniz’in önemli limanlarından Sinop’a 5 yıl aradan sonra kruvaziyer gemileri geldi, ancak birçok esnafın beklentisini karşılamadı. Gemilerden inen turistlere satış yapamadıklarını belirten esnaf Nurcihan Özay, “O kadar gemi geldi gitti. 1 tane elbeyi pazarlıkla zor sattım.14 tane gemi geldi, 1 tane elbise sattım, o da pazarlık usulü” diye dert yandı.

Sinop’a 5 yıl sonra kruvaziyer seferleri başladı. Ancak birçok esnaf, kent ekonomisine büyük katkısı beklenen gemilerden umduğunu bulamadı. Esnaf Nurcihan Özay, "Hiçbir faydaları yok. Buraya geliyorlar yatıra bakıyorlar çekip gidiyorlar. Rehbere, 'Neden böyle yapıyorsunuz. Bize neden katkıda bulunmuyorsunuz?' dedim. 10 dakika durdular gittiler. Her gelmelerinde böyle. Bize çok ilgisizler. Bakmıyorlar bile. 1 bayan, 1 erkek rehber var. Onlar devamlı getiriyor ama alışveriş yok. O kadar gemi geldi gitti. 1 tane elbiseyi pazarlıkla zor sattım. 14 tane gemi geldi ben 1 tane elbise sattım. O da pazarlık usulü" diye konuştu. 

" 14 BİN KİŞİDEN 3 TANE MANTI YEDİRDİK"

Esnaf Osman Şen ise, gelen turistlerin işletmelerine bir faydasının olmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Çünkü dışarıda yemek yemiyorlar. Ben hiçbir restoranda yemek yediklerini de görmedim. Onlar gemide yediği için genelde gemiden yiyip çıktılar ve gemiye döndüler ama Sinop esnafına para bıraktılar. Öyle biliyorum çünkü elleri hep poşetlerle dolu geldiler önümüzden geçtiler. Tekstilcisine girdi, kuyumcusuna girdi, tuhafiyecisine girdi. Deniz kenarına gittiler plajlarda eğlendiler. Yediler içtiler. Akşam yemeğine kalmadılar. Zaten geç vakit kahvaltılarını yapıp çıktılar gemiden. Öğle yemeği yemediler. Akşam yemeğine de kalmadan gittikleri için restoran açısından bir katkıda bulunmadılar. 14 gemiden sadece 3 kişiye mantı yedirdik. Her gemide kişi başı 1000’er kişi olsa 14 bin kişiden 3 tane mantı yedirdik."

Esnaf Sinan Ergen ise şu ifadeleri kullandı:

"Bize ekonomik olarak faydası yok fakat gördüğüm kadarıyla tekstil üzerinde ve eczanelerde alışveriş yaptıklarını görüyorum. Sinop’a bir girdi sağladığını görüyorum. Bu konuda da Rus turistlerin özellikle eczanelerde, giyim konularında ve tekstil ürünleri üzerinde alışveriş yaptıklarını görüyorum. Bence sadece Rusya’dan değil de dış ülkelerden de kruz gemilerin daha önceki yıllarda geldiği gibi gelmeleri gerek. Burada kamu yönetiminin ve Sinop’u idare eden gerek Belediye Başkanı’nın gerek Sinop Valisi’nin gerek Turizm Müdürü’nün bu konularda el birliği ile çalışıp başka kruz gemilerini de Sinop’a getirmekte faydalı olacağını düşünüyorum. Burada konu sen ben kavgası değil. Burada konu Türkiye konusudur. Bütün esnaf kazansın. Herkes mutlu olsun."

Esnaf Hasan Erbul ise, "Gemi geldiği zaman fazla bir şey olmuyor. 3-5 masa oturan oluyor işte. Sadece kahve içmeyi tercih ediyorlar" dedi.

Görüntü dökümü:

*Nur Cihan Özay

*Osman Şen

*Sinan Ergen

*Hasan Erbul

*Kruvaziyer gemisi detay görüntü (ARŞİV)