Şeker pancarı üretiminde ilk sıralarda yer alan Yozgat’ta pancar sökümü devam ederken mazot fiyatlarındaki artış çiftçiyi zor duruma soktu. Pancar üreticisi Osman Yozgat, çiftçinin mazota ihtiyaç duyduğu dönemlerde mazot fiyatlarının yükseldiğini belirterek bu duruma bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Yozgat, “Mazot lazım olduğu zaman çiftçiye fiyat yüksek. Mazot ile çiftçinin işi bittiği zaman fiyat düşüyor aşağıya doğru” dedi.

Yozgat’ta şekerpancarı hasadı devam ediyor. Sökümü yapılan pancar, kamyon ve traktörlere yüklenerek Çorum başta olmak üzere Yozgat ve Boğazlıyan’daki şeker fabrikalarına götürülüyor ve burada işleniyor. Şeker pancarı üretiminde her yıl ikinci ya da üçüncü sırada yer alan Yozgat’ta bu yıl 1 milyon 750 bin ton rekolte bekleniyor. Üreticinin hasada başladığı ekim ayının ilk haftasında mazota zam yapılması, çiftçiyi zor durumda bıraktı.

“MAZOT İLE ÇİFTÇİNİN İŞİ BİTTİĞİ ZAMAN FİYAT DÜŞÜYOR”

Yozgat’ın Musabeyli köyünde pancar tarımı yapan Osman Yozgat, şeker pancarında bu yıl fiyatın normal olduğunu belirtti. Yozgat, çiftçinin mazota en çok ihtiyaç duyduğu hasat döneminde mazot fiyatına yapılan zamlardan yakındı. “Çiftçilikle uğraşıyoruz, durumlar normal. Sulamamız barajdan olduğundan dolayı kurtarıyor” diyen Osman Yozgat, sulamada mazot kullanmış olmaları halinde zarar edebileceklerinin altını çizdi.

Yozgat, “Devletten beklentimiz, mazot ve gübre fiyatlarını cüzi fiyatlara indirmesi, yani bizi kurtaracak bir şekilde olması. Tam çiftçinin nadas yapacağı zaman fiyatların yükselip, çiftçiye mazot lazım olmadığı zaman fiyatların düşmesi; yıllardır aynı şeyi böyle tekrarlıyoruz, aynı devam ediyor. Mazot lazım olduğu zaman çiftçiye fiyat yüksek. Mazot ile çiftçinin işi bittiği zaman fiyat düşüyor aşağıya doğru. Devamlı böyle bir sistemimiz var ne yazık ki. Üst taraftaki büyüklerimizden istediğimiz, bu şeye bir düzenleme getirmeleri” diye konuştu.