'Büyük Menderes İnisiyatifi Aydın Bileşenleri’ üyeleri İklim Adaleti İçin Küresel Eylem Günü kapsamında Aydın'da çevreye zarar veren JES'lere karşı eylem düzenledi. 

JES tesisi önünde yapılan eylamde çevreciler açtıkları pankartlarla JES'lerin çevreye verdiği zarara dikkat çektiler. Eylemde "JES’ler kapatılsın”, “Aydın’da JES’leri istemiyoruz” sloganları atıldı, “Zaman daralıyor, iklimi değil sistemi değiştir, eko kırım suçtur, havamızı suyumuzu zehirleyen jeotermal santrallere hayır”, “Endüstriyel tarıma son verilsin” ve “Fosil yakıtlara hayır’ yazılı dövizler açıldı.

Santralin önünde çevreciler adına açıklama yapan Metin Aydın, şunkarı söyledi:

* Aydın’da cehennemi yaşıyoruz. Sözde gök kubbenin altındaki en güzel topraklar. Dağlarından yağ, ovaların bal akan memleket ama bugün geldiğimiz sonuç itibarıyla Büyük Menderes Nehri’nden sular akmıyor. Ovaları pis kokuyor, her taraf ölü durumda.

* Bizler Aydın’da yaşamak istiyoruz. Çocuklarımıza temiz bir Aydın bırakmak istiyoruz. Aydın, Türkiye’de küresel iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek iller arasında yer almaktadır. Bunun en tipik örneği ise 2021 yılında Büyük Menderes Nehri’nin kuruması, havzada sıcaklıkların 50 dereceye ulaşmasıdır.

* Küresel iklim değişikliğinin en önemli sebebi karbondioksit gazlarıdır. Aydın’daki mevcut JES’lerin sayıları 40’a yakındır. Bu sayı termik santrallerden 2 kat, dünyadaki JES’lerden 12 kat daha fazla karbondioksit salımı yapmaktadır.

“YER ALTI VE YER ÜSTÜ SULARI KİRLENDİ”

Aydın’daki Büyük Menderes Havzası’ndaki jeotermal santrallerin aynı zamanda termik ve nükleer santral etkisi gösterdiğine dikkati çeken Aydın, şu ifadeleri kullandı:

* Vahşi JES uygulamaları sonucu Aydın’da yer altı ve yer üstü suları kirlendi ve azaldı. Akışkanların reenjekte edilmemesi sonucu Aydın’ın altı boşaldı. Deprem fay hatları kırıldı. Topraklar ise parsel parsel çatladı ve toprakta göçükler oluşmaya başladı.

* Aydın’da her an büyük ölçekli deprem oldu olacak noktasına geldi. Hiçbir resmi yetkili ve belediye başkanı yine konuşmadı. Hepsi sustu ve susmaya devam ediyorlar. Aydın halkı korku ve endişe içinde yaşarken, yetkililer her zaman olduğu gibi 3 maymunu oynuyor.

ÇEVRE HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ