HABER: TUĞBA AYDIN

Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Topçam Mahallesi'nde yaklaşık 7 yıldır patlatmalı madencilik yapan maden şirketinin faaliyetleri, bölgede yaşayan vatandaşları isyan ettirdi.

Şirketin geçtiğimiz yıl patlayıcı madde satın alma ve kullanma izinleri geçici olarak geri alınmıştı ancak yaşanan son gelişmelerle birlikte yeniden dinamit patlatılmaya başlandığı öğrenildi. Fıstık çamları ve kaynak suları ile ünlü Topçam köyünde, çam ağaçlarını ortasında yapılan madencilik faaliyeti Ali Cennet Coşkun ailesinin evlerine yalnızca 50 metre uzaklıkta bulunuyor. Madenin patlatmaları nedeniyle devlet kurumlarına yıllardır maddi-manevi zarar yaşadıklarını belirten ve dilekçeler veren Coşkun ailesi, uzun bir süredir maden şirketiyle mücadele ediyor. Geçtiğimiz haftalarda yeniden dinamitlerin patlatıldığı alanda mahalle sakinlerinin yanı sıra hayvanlar ve ağaçlar da zarar görüyor.

Adsız tasarım - 2023-10-18T133838.904

“İNSANLARIN YAŞAM ALANLARINI CEHENNEME ÇEVİRMİŞLER”

Mahalle sakinleriyle konuşan Çevre Savunucusu Selahattin Aydın, bölgenin içinde bulunduğu durumu gözler önüne serdi. Aydın, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Aydın, Çine Topçam Köyü. Köy o kadar güzel ki her köşesi göğe uzanan heybetiyle fıstık çamları ve Madran'ın milyonlarca yıllık kayalarıyla süslü. Yakınlarda yine 7 bin 500 yıllık kaya resimleri mevcut. Bu arada burada korkunç bir olay var. Evlerin 50 metre yakınına maden ruhsatı verilmiş. İnsanların yaşam alanlarını cehenneme çevirmişler. Bakın doğa kırımı aynı zamanda emek sömürüsü ve mülksüzleştirme üzerine kuruludur. Her şey kâr ve rant içindir. Cennet gibiymiş oralar, dereden tertemiz su akar ve toprak en doğalından ürünleri verirmiş. Memleketin ne hale geldiğini görün. Hepsi hukuksuz, hepsi acımasız, hepsi açgözlü” ifadelerini kullandı.

ÇEVRE HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ