HABER: ENDER ALDANMAZ

Kuşadası’nın biyolojik çeşitlilik açısından en önemli alanlarından olan Tüllüoğlu Dağı'nda Yaylaköy-Kirazlı arasında bulunan taş ocağının kapasite artışı talebine verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararı davalık olmuştu. Maden sahasının çevresinde yer alan zeytinlik ve tarım arazileri ile Kirazlı köyünün içme suyunu karşılayan Kirazlı göletinin zarar göreceği ve zeytinliklere zarar vereceği gibi iddiaları haklı bulan mahkeme kararı veto etmişti.

Hürtay San. Tic. Ltd. Şti. maden ile ilgili olarak planda revizyon yapmasının ardından bakanlığa yeni bir başvuru yaptı. Buna göre daha önce talep edilen 95 hektarlık alan 11 hektara indirilirken yıllık kapasite 1,5 milyon tondan 1 milyon tona düşürüldü.

Yapılmak istenen projenin Yaylaköy’e 2,9 km, Kirazlı’ya 2,9 km yakında olduğu belirtildi.

Uzman raporlarının da yer aldığı proje dosyasında patlatma usulü yapılması planlanan ocakta herhangi bir olumsuzluğun yaşanmayacağı kaydedildi.

ÜNİVERSİTE RAPORUNDA DİKKAT ÇEKEN DETAY!
Raporda 920 metre ötede bulunan ve Kirazlı köylülerinin içme suyu olarak da kullandığı göletin zarar görmeyeceğinin belirtilmesi de dikkat çekti. Jeoloji Mühendisi Dr. Ayşe Özdoğan Dölçek tarafından Balıkesir Üniversitesi onaylı “Hidrojeoloji Değerlendirme Raporu”nda yer alan bilgide “Kirazlı Göleti’nin mevsimsel koşullar sebebi ile uzun süre su tutamadığı ve doluluk oranının çok düşük olduğu, göletin proje alanına olan mesafesi ve beslenim ağına göre konumları göz önünde bulundurulduğunda proje faaliyetlerinden olumsuz etkilenmesi beklenmemektedir” ifadeleri yer aldı.