HABER: TUĞBA AYDIN

Aydın’da, jeolojik ve biyolojik çeşitlilik, kültürel açıdan Türkiye'nin en önemli alanlarından biri olan Latmos (Beşparmak) Dağları yok olmanın eşiğine geldi. Yaklaşık 2 bin kilometrekare alana sahip, 600 milyon yıllık kayaların olduğu, 8 bin yıllık tarih öncesi kaya resimlerinin en seçkin örnekleri ile UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olması gereken Latmos’un kültürel miras bütünlüğü madencilik girişimleriyle bozuluyor. Bölgede madencilik faaliyetlerine devam eden Kormad, Kale Maden, Eczacıbaşı, Kaltun, Esan, Eysim, Egamin, Lal, Bıçakçılar gibi maden firmaları, kapasite artışı talebinde bulunurken Latmos gönüllüleri, bölgedeki köylüler ve çevre savunucuları mirasın korunması için mücadele veriyor. Son dönemde Kormad ve Kale Madencilik firmalarının kapasite artışı için aldıkları “ÇED gerekli değildir” raporları, köylü ve çevrecilerin açtığı davalar sonucu iptal edildi. Çevreciler Latmos'u korumak için bir dava daha açmaya hazırlanıyor. 30 Mayıs Perşembe günü Aydın Adliyesi'ne gelecek olan çevreciler, milli hazinenin korunması için yeni bir dava açacak.

Yazın keyfi Aydın Büyükşehir'in hizmete açtığı Tekstil Park'ta yaşanıyor Yazın keyfi Aydın Büyükşehir'in hizmete açtığı Tekstil Park'ta yaşanıyor

AYDINLILARI DESTEĞE DAVET ETTİ

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan ve Latmos Doktoru olarak bilinen Dr. Varol Aydın, maden ocağının açılmaya çalışıldığı alandan bir fotoğraf paylaşarak" Bu fotoğrafı 29 mart 2014'te Çörlen Asar üzerinde çekmiştim, arkamdaki kırmızı oval alan bugünlerde maden açılmaya çalışılan yer. Keşke o günlerde sloganla kalmasaymış da çok daha fazla çaba harcasaymışım Latmos'un korunması için. Yine de pes etmek yok, perşembe günü Aydın Adliyesi'nde davamızı açıp duyuracağız. Orada bizimle birlikte olmanızve desteğiniz büyük güç verir bize" ifadeleriyle vatandaşları desteğe davet etti. 

ÇEVRE HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
 

Editör: Tuğba Aydın