HABER: EKİN KORKMAZ – DENİZ ZOR
Pandemide işsiz kalanlar ve işsiz kalma endişesi yaşayanlar Aydın Haberleri'ne konuştu. Sanayisi olmamasına rağmen Adnan Menderes Üniversitesi’nden dolayı “Bacasız Sanayi” olarak adlandırılan Aydın’da öğrencilerin kenti terk etmesini, işletmelerin kapanmasını ve alınan yeni tedbirleri değerlendiren vatandaşlar “ Dayanacak güç kalmadı” dedi.

Aydın Haberleri muhabirleri Ekin Korkmaz ve Deniz Zor vatandaşlara “Aydın’ın gelir seviyesini nasıl görüyorsunuz?, İşsiz kalma kaygınız var mı?, Geçinmekte güçlük çekiyor musunuz? Pandemide geçim derdiniz katlandın mı?” sorularını yönlendirdi. Alınan cevapların ortak paydası işsizliğin ana nedeninin sanayi üretiminin olmaması olarak kaydedildi. Öte yandan pandemide kenti terk etmek zorunda kalan öğrencilerin esnafa da büyük zararı olduğu belirtildi. Vatandaşların sorulara cevapları şu şekilde;

“FABRİKA YOK İŞSİZLİK ÇOK”

Gülay Çelik ( 42 / Tekstil ): Fabrikamız yok, hiçbir şeyimiz yok. İş yok. İşçilerin hepsi böyle boşta. AVM’ler açılıyor ama onların pek katkısı olduğunu sanmıyorum. Tüketmekten başka işe yaramıyor. İki fabrika olsa bile yeterli olurdu. Önceden Aydın’da bu kadar lüks araç yoktu. Şimdi çok var ve yakınıyorlar, başka şeylere harcanıyor aynı zamanda. Üniversite okuyan gençlerimiz buraya gelmek istemiyor, iş bulamayacakları için. Büyük şehirleri tercih ediyorlar. Burayı da üniversite kalkındırıyor. Gençleri de ayakta tutuyor gibi.

“ÜNİVERSİTE MEZUNLARI İŞSİZ”

Ebru Yalçın ( 23 / Öğrenci ): Yerel yönetimle de Türkiye ile de alakalı, hastalıktan da dolayı işsizlik var.

Gülşah ( 34 / İşsiz ): İşsizlik var. Üniversite mezunları açıkta, İş yok.

“ÇEŞİTLİLİK AZ,  İSTİHDAM DÜŞÜK”

Sema Önder ( 49 / Büro İşleri ): İşsizlik tabii ki var. Artık tanıdık birileri de gerekiyor iş bulmak için. Aynı zamanda yerel yönetimlere para akışıyla da alakalı. Gerçi bu Aydın olsun olmasın her yerde aynı. Siyasetle de alakalı. Aydın çeşitliliği az olduğu için de istihdam konusunda yetersiz kalabiliyor.Varlıklı olan kendi yağında tuzunda. Bana değme dokunma memleketi burası. Herkese çok şey verebilecek bir memleket. Ama arkasında olmaları önemli. Memleketin arkasında kimse yok, olanında maddi vs gücü yok.

Bu dönemde herkes işten çıkarıldı, işsiz kaldı. İlla demiyoruz doktor mühendis ol diye. İnsanlar boş geziyor. Mutlu değiller. Üniversite okurum çöpçülükte herhangi bir işte mutluyumdur ama onu da yapamıyoruz. Her mesleğe ihtiyaç var. Memleketimizin her yeri güzel geniş ama yeteri kadar değerlendirilmiyor.

Siyasette de yüzeysel şeyleri görüyoruz, arka tarafta ne olduğunu göremiyoruz. Alın teriyle bir yere gelinemiyor. Herkesin bir şey yapması gerek memleket için, Sen, ben değil ‘Biz’ dememiz gerekiyor. Biz bunu yapamadığımız için de işsizlik var. Herkes ben şunu yapayım, bunu yapayım geri kalan kendi başının çaresine baksın diyor.

Aydın’da fabrikanın olmasını herkes istemeli, tek bir kişinin işine yaramayacak o fabrikada çalışan bir işçinin ailesi de kazanacak. Biz diyemediğimiz için bu ülke kalkınamıyor.

“AYDIN’A BÜYÜK YATIRIMLAR YAPILMALI”

Murat Eviroğlu ( 32 / Kurye ): İşsizlik var. Kendi halkını değil sadece kendini yöneten bir yönetimden dolayı işsizlik var. Sanayi sektörü çok kötü durumda olduğunu düşünüyorum, işsizliğin en büyük sebebi. İki üç firmayla olmaz. Büyük firmaların buralarda fabrika açması, yatırımlar yapması lazım. Örneğin Gaziantep’te Merinos, Beko, Vestel vs fabrikaları var. Aydın’da fabrikalara yer verilmiyor.

“FAZLA ÜNİVERSİTE FAZLA İŞSİZLİK DEMEK”

Ayşem Özel ( 46 / İşsiz ): İşsizlik var. Çok fazla üniversite var Türkiye’de, böylece aşırı üniversite mezunu oluşuyor. İstihdam olmadığı için de işsizler yığılıyor. Bence meslek liselerine önem verilmeye başlanması lazım.

“ÖĞRENCİLERİN ÇALIŞABİLECEĞİ ALANLAR ÇOĞALTILMALI”

Can ve İsmail ( 22 / Öğrenci ): İşsizlik hep vardı, pandemi ile artışa geçti. Belediye bazlı da ele alınabilir. Fabrikaların olmaması en büyük eksiklik

Ayda Balar ve Gülfem Yılmaz ( 19 / 21 Öğrenci ) : Evet, Aydında işsizlik var bunun en büyük sebebi yetersiz iş sahasının olması. Çözüm olarakda fabrikalar ve AVM’ler arttırılabilir. Öğrencilerin çalışabileceği alanlar çoğaltılabilir.

Engin Emre ( 32 / Garson ): Yeteri kadar iş imkanı yok, Yeterince fabrika ve iş yeri de yok. Bu eksikliğe yerel yönetimden teşvikte yok.

“İŞSİZLİK ÇOK ÇÖZÜM YOK”

Onur Monus ve Mehmet ( 28 / 35 Garson ): Genel anlamda işsizlik vardı, pandemide daha fazla oluştu. Sanayileşme olmadığı için işsizlik var. Herhangi bir çözüm üretildiğini de düşünmüyorum

Alparslan ( 30 / Müzisyen ): Bende kendi mesleğimi yapamıyorum, iş imkanı kısıtlı.

“SORUN POLİTİKALARLA ÇÖZÜLEBİLİR”

Doruk Barkın ( 28 / Grafik Tasarım ): İşsizlik var. İşsizlik durumu, genel yönetimin yerel yönetime yansımasından dolayı, sonuçta yerel yönetimler imkanları olmadığı sürece ne yapabilir? İşsizliğin çözümü, şunu yaparsak olur bunu yaparsak olur diyerek değiştirebileceğimiz bir şey değil. Zamanla, eğitim reformlarıyla, uygulanan politikalarla düzelebilecek bir şey.