HABER: TUĞBA AYDIN
Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan ve antik dönemde Tralleis antik kentinin askeri deposu olan Arsenal, uzun tünellerle birbirine bağlanan bir yapı olarak biliniyor. Karia'nın en kuzeydeki kenti Tralleis Gymnasiumun 300 metre kuzeyindeki askeri yapı, Antik Tralleis- Efes Yolu'na açılan vadinin kuzey yamacına inşa edilmiştir.

WhatsApp Image 2023-04-23 at 18.30.57

Üç katlı inşa edilen yapının birinci katı Helenistik dönemde, ikinci ve üçüncü katların sonraki dönemlerde eklendiği düşünülüyor. Arkeolog Selahattin Aydın Arsenal’e ilişkin verdiği bilgilerde, “Antik dönemde Tralleis antik kentinin askeri deposu olan Arsenal içinde, silah ve erzak saklandığı biliniyor.  İçinde kapılar ve savunma setleri olan tünellerin hava dolaşımı için havalandırma bacaları bulunan yapının girişinde tünelin yüksekliği ve genişliği geniş tutulmuşken, tünel boyunca ilerledikçe daralma ve alçalmalar gözlemlenir. Yapının ana girişinden ilerledikçe, tünel kendi içerisinde kollara ayrılarak, labirenti andırır” ifadelerini kullandı.

WhatsApp Image 2023-04-23 at 18.30.56

WhatsApp Image 2023-04-23 at 18.30.52

Kapıları zincirli olan tarihi tünel henüz ziyarete açılmazken, tünelin bulunduğu alana gitmek bahar aylarının gelmesiyle birlikte yabani otlar nedeniyle güçleşiyor. Öte yandan Arsenal'in bulunduğu alanda herhangi bir bilgilendirme levhasının olmaması da dikkat çekiyor. 

GÜNCEL HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ