HABER: TUĞBA AYDIN

Yaklaşık 600 milyon yılda oluşmuş ve eşine az rastlanan özelliğe sahip Latmos Dağı'nın köylerinden olan Gölyaka ve civarındaki köyler, doğal yaşamın ve huzurun hakim olduğu bir bölge olma özelliğiyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti kendine çekiyor.

Latmos'un Gölyaka köyünde yaşamını sürdüren, gönüllü olarak rehberlik yapan ve aynı zamanda Halk Ozanı olan Mehmet Akgün, büyük bir kültürün taşıyıcısı olarak bölgeye değer katıyor.
Beşparmak Dağlarının güzel coğrafyasında dünyaya geldiğini söyleyen Ozan Mehmet Akgün, okula gitmeden çobanlığa başladığını ve 6 senede okulu güçlükle bitirebildiğini ifade etti. Okulu bitirince Beşparmak Dağlarında keçi sürülerinin peşinde koştuğunu, çobanlık yaparken hayıt sopası kesip onu saz gibi çaldığını ifade eden Akgün, babasının hevesini fark edip Milas'tan kendisine bir saz alıp getirmesiyle saz çalma serüveninin başladığını söyledi. Sazının kendisine yarenlik yaptığını söyleyen Akgün, "Bu saz benim yarenimdir. Bunsuz olmaz. Bunu benden aldılar mı ben bittim demektedir" diyerek sazın önemine vurgu yaptı.

OYUNCULUK DA YAPIYOR

Yaklaşık 8 dil bilen ve Latmos'a gelen turistlere gönüllü rehberlik yapan Halk Ozanı Mehmet Akgün, yörenin kültürü hakkında bilgi veriyor. Köye gelen misafirlerini sazı ve güleryüzüyle karşılayan Akgün, oyuncu olma özelliği ile de dikkat çekiyor. Akgün, Yüksel Aytuğ'un Entel Köy Efe Köye karşı filminin konser sahnesinde 'yarenim' dediği sazıyla harmandalı çalarak kısa bir rol de canlandırdı.

GEZİ REHBERİ İÇİN TIKLAYINIZ