Hekimler olarak bize bilimin kanıtlanmış ve gerektirdiği uygulamaları önermek düşmekte…

Çok soru geliyor Covid yeni varyantları ve aşılama hakkında nasıl yol izleneceğini daha net gelişmeler olursa sizlerle paylaşacağım. Çok şükür ki şu ana kadarki gelişmeler ağır ve korkutucu durmuyor. Sağlık Bakanlığı resmi açıklamaları bu konuda hepimize yol gösterici…

Grip mevsimi de geldi...

Risk grubundaysanız yine de önlemleri elden bırakmayın.
Hasta hissedenler sorumlu davranarak maskelerini kullanmalı...

Grip aşısı yaptıralım mı?

Yaşlı bireylerde hangi ilaçların ne zaman kesilebileceği ve hangi ilaçların ne zaman başlanmasının uygun olabileceği STOPP/START kriterleri ile formüle edilmiştir. Bu kriterler ara ara güncellenmekte ve birçok sistemle ilgili önerileri içermektedir.

START kriterleri başlanması ihmal edilmemesi gereken durumlara dikkat çekmektedir. 65 yaşından büyüklere en az bir kez önerilen halk arasında zatürre aşısı da denen pnömokok aşısı uygulanması, Yıllık grip aşısı uygulanması, START kriterlerine göre yapılması önerilen ve en sık ihmal edilen durumların başında gelmektedir.

Grip aşısı içeriği her yıl geliştirilmekte ve değişmektedir. Mevsimsel gribe karşı korunma sağlanmasında etkilidir. Aşının koruyucu etkisi aşı yapıldıktan iki hafta sonra başlayacağı için en uygun zaman gribin de sık görülmeye başlayacağı Ekim ve Kasım aylarıdır. Aşı koruyuculuğu yaklaşık 6-8 ay sürmektedir..

Yaşlılara rutinde hangi aşılar önerilmektedir?

Ülkemizde zorunlu olmamakla birlikte yaşlılara önerilen aşılar; İnfluenza(grip) aşısı, Pnömokok(zatürre) aşısı, Herpes zoster aşısı, Tetanoz-difteri-boğmaca aşısıdır.

Gerekli durumlarda yaşlılara hepatit A, hepatit B, meningokok, suçiçeği ve Haemophilus influenzae tip b aşıları da önerilebilmektedir.

Gereksiz fazla tedavi arayışına girmek ve gereken tedavileri atlamak birbirinden farksız önemli sorunlar. Aşılarınızı ve taramalarınızı aksatmayın.

Hastalarımda, kurumlarımda ya da hekiminiz sizlerde kapsamlı geriatrik değerlendirmenizi yaparken tedavi önerilerinde bu kriterleri geniş bir pencereden dikkate alarak yaşam kalitenizi arttırmayı hedeflemektedir.

Bu bağlamda yaşlı ve yaşlanma takibi açısından Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri(YAŞAM) harika bir proje ve hızla gelişmekte 54 ilde 180 tesiste 80 yaş üstü bireyler için hizmete başlamış. Merkezlerdeki hedef 81 ilde 65 yaş üstü bireylere hizmet verecek şekilde gelişmesi sağlıklı yaşlanma sürecindeki önerilerin uygulanması ve takibi konusunda en az Aile Hekimliği takipleri kadar umut veriyor.

Sağlıklı yaşlanma yolunda sağlıklı politikalar ve planlamalara şahit olduğumuz, insan sağlığını geliştiren ve yaşlı bakım ihtiyaçları konusunda kapsamlı imkanların oluştuğu yaşlılık sürecini birlikte yaşayabilmek dileğiyle 1 Ekim Dünya Yaşlılar Gününüzü kutlarım.