Dünyanın kaydedilmiş en sıcak gününü geride bıraktık...

Çok kısa zaman içinde yeni rekorlar bekleniyor...

Böyle günlerde yaşlı bireylere çevreleri ve bakım verenleri tarafından daha çok dikkat edilmelidir.

Yaşlılarda ter bezlerinin yeterli çalışmaması, terleme ve buharlaşma mekanizmalarının bozulması, diyabet, kalp, akciğer hastalıkları gibi eşlik eden hastalıkların olması vücut sıcaklığının artışına yatkınlık sağlar.

Sıcak etkilerinden korunmak için günlük sıvı alımı çok önemlidir. Su tüketimine gün boyu dikkat edilmelidir. Bu aralar ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüzden daha fazla su için/verin. Mümkünse elinizde su şişesi ile gezin.

Ortamı serinletin ya da serin ortamlarda bulunun. Klimanız yoksa siesta yaparak günün en sıcak saatlerini dinlenerek evinizde değerlendirin.  Gerekmedikçe saat 11:00 ve 15:00 arası dışarı çıkmayın.

Uyarılar ciddi!
Aşırı sıcaklar rutin işlerinizi yapmanızı aksatıyorsa bırakın aksasın. Kimse bir sel ya da fırtına gibi aşırı hava olayına doğrudan maruz kalmak istemez. Aşırı sıcaklarda da tedbir alın.

Günlük, ferah, çok sıkı olmayan ve açık renk giysiler giyinip, gölge yerler tercih edin. Güneş kremi, güneş gözlüğü ve şapka mutlaka kullanın.

Yalnız yaşadığını bildiğiniz yaşlıları destekleyin. Baş ağrısı, baş dönmesi, uyuşukluk, huzursuzluk, kramplar; sıvı azlığını hemen akla getirmeli gerekli önlemler alınmalıdır.

Güneşin uzun vadeli zararlı etkilerine dikkat edilmelidir. Güneş ışınları cilt kanseri için ana risk faktörüdür. Diğer önemli risk faktörü de yaştır; yıllar boyu güneş maruziyeti arttıkça cilt kanseri gelişim riski de artar. Güneşten korunmak çok önemlidir.

Eşim Halk Sağlığı hekimi ilk yazımda ilk teşekkürü, her zaman her teşekkürü hak ediyor.- iyi ki var- Sohbetimizde ülkemizde güneşten korunmak için güneş kremi kullanımının az olmasının sadece farkındalık azlığı değil ekonomik sebepler kaynaklı olabileceğini vurguluyor... Hollanda'da halka açık alanlarda yaz boyu ücretsiz güneş kremi dağıtılacağını duymak böyle bir uygulamanın tüm dünyada yaygınlaşacağı konusunda bana umut oldu. Yerel ve ulusal yönetimlerin pandemide koruyucu ekipman temin etmekte gösterdiği hassasiyeti çok yakın gelecekte güneşten korunmak için göstereceğine de eminim.

Yaşlı bireylerimizi aşırı sıcaklardan koruyalım.
Şimdi bir bardak daha su içelim ve yaşlılarınızın günlük sıvı alımına dikkat edelim!