Şanışer, rap müziğin sevilen isimlerinden birisi. Başarılı bir müzisyen olmasının dışında lafını esirgemeyen, dik duran kişiliği ve aklı başında konuşmaları onu birkaç adım birden öne çıkarıyor. 35 yaşındaki sanatçı, 2007 yılından beri rap müzikle uğraşıyor. Bugüne kadar 7 albümün yanı sıra sayısız tekli yayımlayan Şanışer’i daha geniş bir kitleye tanıtan şarkı, 2019 yılında birçok müzisyenle birlikte çıkardıkları “Susamam” olmuştu. Şanışer, son olarak da ilk yılında Ceza, Kamufle, Anıl Piyancı gibi rapçilerin katıldığı Red Bull 64 Bars’ın ikinci sezon açılışını yaptı. Proje kapsamında rap müzik ekseninde 64 satırdan oluşan, nakarat ve tekrarın olmadığı bir şarkı üreten Şanışer, eserinde yine güncel meseleleri konu ediniyor. Şanışer’in şarkısı ve videosu RedBull.com’dan izlenebiliyor.

Cumhuriyet'ten Orhun Atmış, Şanışer’le hem müziğini hem de gündemi konuştu.

Türkiye’de yaşamak ve müzik yapmak konularında sizi ayrı ayrı kaygılandıran duygulardan nasıl sıyrılıyorsunuz?

Sıyrılamıyorum fakat kültür-sanat alanında faaliyet gösteren kişilerin en büyük motivasyonunun bu tarz kaygılar ve karşılaştıkları çıkmazlar olduğu kanısındayım. Mantığın, pozitif bilimsel yaklaşımın çaresiz kaldığı durumlarda sanat devreye giriyor bence. Sorunlarımı çözmeyi beceremediğim noktada ortaya çıkan agresyonu, nefreti, çaresizliği ve umutsuzluğu ifade etmenin tek yolu sanat benim için. Bu yüzden güzel şarkıların çirkin hikâyeleri oluyor genelde.

RAP'İN GEÇİCİ BİR FURYA OLMADIĞI KANITLANDI

Rap son yıllarda hızlı bir yükselişin ardından şu an hangi evresinde sizce? Duraklama dönemine girdi mi, yoksa daha da popülerleşebilir mi?

Artık ülkemizde ana akım müziğin rap olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım. Bulunduğu yer bir plato mu, yoksa daha da yükselebilir mi bilmiyorum. Ama rap’in geçici bir furya olmadığı artık kanıtlandı bence. İleride tarzlar değişse ve yeni müzik türleri popülerleşse de içlerinde muhakkak rap müziğinden esintiler olacaktır. Geçen birkaç sene içinde kulağına rap değmeyen kimse kalmamıştır muhtemelen. Bu kadar rap müziğe maruz kalmış müzisyenlerin de bundan etkilenmeden müzik yapmaları mümkün değil.

BUGÜN DİZE ÇIKARIRDIM

“Susamam” şarkısında en sevdiğim kısımlardan birisi sizin seslendirdiğiniz bölüm. Sizce “alınan haklarımızı güzellikle vermeyecekleri” konusunda bir gelişme var mı? Mesela bugün olsa, o dizelere neleri eklerdiniz?

Ülkede o günden bugüne pozitif manada bir değişim görmediğimiz açık. Bugün olsa dize eklemek değil dize çıkarmayı düşünebilirdim belki. Zira artık daha polarizeyiz, politik iklim de o zamana göre daha sert. Açıkçası içinde bazı sert ve suçlayıcı dizeler barındırsa da birleştirici bir etki yaratmasını umarak yapmıştık o projeyi. Şu anda toplumsal bir kenetlenmeyi hayal etmek, üstelik bunu müzik yoluyla gerçekleştirmek fikri bana hiç gerçekçi gelmiyor. Umarım daha barışçıl bir topluma dönüştüğümüz o günleri görebiliriz.

ÜLKEMİZDE MÜMKÜN DEĞİL

Rap dünyasında röportajlarını dinlediğimde veya okuduğumda bir şeyler katan, en mantıklı konuşan müzisyenlerden birisiniz. Bunu neye borçlusunuz? Sizi sevenlere neler önerirsiniz?

Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Onore oldum. Kimseye kendilerini geliştirmeleri adına öneri vermek haddime değil. Özellikle son yıllarda çoğumuz enerjimizin neredeyse tamamını sadece hayatta kalmak için harcıyoruz. Bu kadar ağır şartlarda, sadece temel ihtiyaçlarını karşılamak için savaşan insanların kendilerini geliştirmeye, öz farkındalıklarını yükseltmeye harcayacak zamanlarının olmasını beklemek naiflik olur. Ben de günde iki saat politik gelişmeleri takip etmek yerine o vakti bilim ve edebiyat okuyarak geçirmeyi isterdim örneğin. Maalesef mümkün olmuyor ülkemizde.

@aydinhaberlericom

Herkese selam! Bugün Aydın’da kahve severler için 3 farklı mekanda 3 çeşit soğuk kahve deneyimledik. 🧋Dalgona , Güney Kore’den dünyaya yayılan bu kahve tiktok videoları ile popüler olduğu için tiktok kahvesi olarak da biliniyor. Granül, şeker , su ve süt çırpılarak yumuşak köpük oluşturuluyor. 🧋İce white mocha , Amerikan menşeli adını Yemen’den alan İce White Mocha. Dalgona’ya göre daha şekerli ve yumuşak içimli bir kahve. 🧋İced americano, İtalyan kahvecilerin deyimiyle su katılarak yumuşatılan Espresso olarak tanımlayacileceğimiz iced americano şeker kullanmayanların en çok tercih ettiği kahveler arasında yer alıyor. ❓Peki bu 3 kahveden birini tercih edecek olsanız bu hangisi olurdu. Yorumlara bekliyoruz, bol kahveli günler!

♬ orijinal ses - AYDIN HABERLERİ
@aydinhaberlericom İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya: “Bundan sonra hizmetlerimizi göreceksiniz kararı siz vereceksiniz” #aydınhaberleri #voxpoptr ♬ orijinal ses - AYDIN HABERLERİ