Türkiye Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İletişim Başkanı Fahrettin Altun'a seslenerek, "Dark Web dünyası sizi yabancı istihbaratın eline düşürür" demesini konuşuyor. Peki Kılıçdaroğlu'nun söylediği dark web nedir? Dark Webe nasıl girilir? İşte ayrıntılar...

Deep Web ve Dark Web, internetteki en popüler konulardan biri. Öyle ki interneti sadece sosyal medyada gezinmek için kullanan insanlar bile bu kavramları duymuştur. Ancak az sayıda kişi, sık sık birbirleriyle karıştırılan bu konular hakkında bilgi sahibidir.

Verilen örneklerde buzağına benzetilen Deep Web, özetle internette olan ama arama motorları tarafından indekslenmeyen her şeydir. Buradaki dosyalar sadece belirli kişilerin erişimine açıktır ve dışarıdan ulaşılamaz. Örneğin buluta yüklediğimiz bir fotoğraf ya da istediğimiz yerden erişebildiğimiz e-postalar Deep Web’in bir parçasıdır.

Yine buz dağı benzetmesini kullanacak olursak Dark Web ise su altındaki buz dağının ulaşması en zor olan uç kısmıdır. Sadece özel yollarla ulaşılabilen ve genellikle yasa dışı ticari faaliyetler için kullanılan bu kısmı sizler için araştırdık. Dark Web nedir? İşte internetin karanlık yüzü.

DARK WEB NEDİR? 

Dark Web, sadece Tor gibi özel tarayıcılarla erişilebilen, gizli internet sitelerinin bulunduğu bir ağdır. Özgür bilgi paylaşımı ve sansürden kaçış gibi amaçları olan bu ağ, aynı zamanda pek çok yasa dışı faaliyetler için kullanılmaktadır.

Chrome ve Firefox gibi geleneksel arama motorlarında gözükmeyen Dark Web siteleri, sadece özel yollarla erişilebilir. Yasa dışı ürünler ve hizmetler satın alabileceğiniz gizli ağ, uyuşturucu ticaretinden kiralık katile kadar pek çok suç öğesini içinde barındırır.

Dark Web’e erişmenin en yaygın yolu ise Tor isimli tarayıcıdır. Açılımı The Onion Routing olan Tor, Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri tarafından 1990’larda geliştirilmiştir. Orijinal amacı çeşitli ülkelerde olan ajanlarla iletişime geçmek olan tarayıcı, verileri düğüm olarak bilinen rastgele yollardan şifrelenmiş bir şekilde geçirerek en güvenli erişimi sağlar.

Böylelikle kullanıcılar, faaliyetlerinin izlenmesi ya da tarayıcı geçmişlerinin açığa çıkmasına dair herhangi bir endişe yaşamadan Dark Web’e bağlanır. İlk zamanlar sadece ABD ajanlarına açık olan Tor, zaman içinde halka açık hale getirilerek yaygınlaştı.

DARK WEB'E GİRMEK GÜVENLİ Mİ?

Bu soruya verilebilecek en net cevap “HAYIR”. Dark Web ne yaptığını bilmeyen ve sadece adını duyduğu bu ağı deneyimlemek isteyen insanlar için kesinlikle güvenli değil. Burada gezinen kullanıcıları fidye ve tuş kaydedici gibi kötü amaçlı yazılımlar, kimlik hırsızlığı ve dolandırılma gibi çeşitli tehditler beklemektedir. (İZGAZETE)