HABER: BERKAY FİDAN

Vatandaşların eğlenceli vakit geçirmek için uğrak yerleri olan kafe ve barlarda son günlerde ‘zam hüznü’ yaşanıyor. Yılbaşından sonra alkol fiyatlarına gelen büyük zammın ardından işletmeciler fiyat güncellemek zorunda kalınca müşteri sayısı hızla düştü. Aydınlıların uğrak mekanları olan Şarlo Cafe & Bistro ile Casquet Cafe & Bistro’nun işletmecileri Altan Kemerci ile Fuat Becet kafe-bar işletmecilerinin artık önünü göremez hale geldiğini belirttiler.

İşletmeci Kemerci, şunları söyledi:

“Zamlar hepimizin belini büktü. Patates kızarttığımız fritöz yağı bile 180 liradan 550 liraya çıktı. Bu bir maliyet ve sen bu maliyeti karşılayabilmek için zam yapmak zorundasın. Biz bu işi yıllardır yapıyoruz. Bu işletme altıncı yılında, 6 yıl içerisinde yılda bir kere menü değişirdi yani bir kere zam yapardık. Biz 6 ayda 6 tane menü değiştirdik, değiştirmek zorunda kaldık.”

YILBAŞI SONRASI MÜŞTERİ SAYISINDA %75 DÜŞÜŞ YAŞANDI
“Yılbaşından önce bu işletme bir hafta sonu 125 masa ağırlamış, bu hafta yani yılbaşından sonraki hafta 52 masa ağırlamış. Yılbaşından sonra müşteri sayısında %75 azalma yaşandı. Bunun tek sebebi alkole gelen %47’lik zam, yani bir birada ortalama 10 lira zam demek. Bugün 25 liraya sattığım birayı 35 liraya satmak zorunda kaldım. Burada ÖTV’ye gelen zammı baz almamak lazım, mesela elektriğe %130 zam geldi. 3 bin liralık elektrik faturası 8 bin lira geldi bu ay. Bağkur primleri, sigorta primleri ve personelde asgari ücretin artması bunlar hep bir maliyet taşıdı. Sen bu maliyeti müşteriye veya menüne yansıttığın zaman müşterinin %75’ni işletmeye gelemedi. İnsanların cebinde para yok ki gelip de eğlenceye para harcasın.”

BU ŞARTLAR ALTINDA ÖNÜMÜZÜ GÖRMEK İMKANSIZ
“Ülkede istikrar anlamında hiçbir şey yok. İstikrarın olmadığı bir yerde esnafın veya vatandaşın önünü görmesi gibi bir şansı da yoktur. Bir sonraki gün ülkede ne olabileceğini bilmiyorsun. Bir gün dolar 18 lira, bir gün bakıyorsun 13 lira, yarın 25 lira olmayacağının garantisi yok. İstikrar olmuş olsa sen de önünü görürsün. Sadece mevcut düzende para kazanmak değil zararı aza indirmek çabamız. Bu şartlar altında önümüzü görmek imkansız”

LÜKS DEĞİL BİR İHTİYAÇ
Casquet Cafe & Bistro’nun işletmecisi Fuat Becet ise yılbaşından sonra işlerin bıçak gibi kesildiğini söyledi. Becet açıklamasında alkole gelen zamları fiyatlara yansıtmak zorunda kaldıklarını belirterek vatandaşların ekonomik krizden kaynaklı olarak eğlenceye para ayıramaz hale geldiğini açıkladı.

İşletmeci Becet şunları söyledi:

"Eğlence sektör aslında insanlar için ne kadar lüks görünse de temel ihtiyaçlara giren bir sektör olarak bakıyorum. Çünkü insanlar sıkıntısını ve stresini atabilmesini için bu sektörü sağlıyoruz. Aslında insanlar için lüks değil bir temel ihtiyaç bir nevi psikoterapi. Psikiyatriye gideceğine bir bara gidip bir müzik dinleyip eğlenmesi onun deşarj olması demek. Ben altı yıldır bu meslekte yöneticilik yapıyorum hiçbir şeye zam gelmese alkole ve sigaraya zam geliyor. Artık Türkiye’de her şey dolara ve dışa bağlı olduğu için artık ister istemez her şeye yansıyor. Bu da insanların önünü görmemesine sebep oluyor."

ÖZEL HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ