HABER: SEHER DAMLA KÖROĞLU

Aydın Emlakçılar ve İnşaatçılar Odası, 1 Kasım’dan itibaren taşınmaz ticareti hakkında yönetmelikte yaşanan değişikliğe yönelik seminer düzenlendi.  Yapılan değişikliğe yönelik konuşan Aydın Emlakçılar ve İnşaatçılar Odası Başkanı Alaattin Durmaz, yeni zorunluluklara ilişkin bilgi verdi.

Durmaz, “Emlakçılarımız ilan sitelerine ilan vermek istediklerinde bir taşınmaz yetki belgesi sahibi olmak zorunda. Müşterileri ile aralarında satış yetkilendirme sözleşmesi imzalamış olacaklar. Satış yetkisi sözleşmesi imzalanmamış olan ilanlar ilandan kaldırılacak. Dolayısyla ilan siteleri bundan sorumlu. Ve ilan başına da 100 bin liraya varanda para cezalarıyla karşı karşıya kalacaklar. Biz de emlakçı üyelerimize acil olarak konuya ilişkin bir seminer düzenledik. Müşterileriyle mutlaka satış yetkilendirme sözleşmelerini imzalamaları gerektiğini aktardık kendilerine. Vatandaşımızın da satış yetkilendirme sözleşmesini imzalamaktan çekinmemesini istedik. Bu bir satış sözleşmesi değil. Satış yetkilendirme sözleşmesi, bu taşınmazın bu emlakçı tarafından çeşitli ilan sitelerinde, sosyal medyada veya çeşitli yollarla pazarlanabileceğini ve bu pazarlama yetkisinin bu emlak danışmanına verildiğine dair bir belgedir” ifadelerini kullandı.

WhatsApp Image 2023-11-02 at 15.18.29

“DOLANDIRICILIK FAALİYETLERİ ÇOK FAZLA”

Dolandırıcılık faaliyetlerinde yaşanan artışa değinen Durmaz, “Bu neden yapılıyor? Çünkü sahte ilanlar çok. İnsanlar emlakçıyım adı altında ilan sitelerinde ilan veriyorlar. Gerçekte öyle bir yer yok. Gerçekte öyle bir rakam yok. Yüksek faiz fiyatlar veya tam tersine çok düşük fiyatlar. Yani düzensiz bir çöplük pozisyonundaydı ilan siteleri. Bu satış yetkilendirme sözleşmeleriyle ve yetki belgeli emlakçılarına verilen ilanlarla gerçek bedeller belirlenmiş olacak. Aşırı derecede bir dolandırıcılık faaliyetleri de var. Hem fiyatların aşırı şişmesinde hem dolandırıcılık faaliyetlerinde bu kayıt dışıların katkısı çok fazla. Onlar yüzünden bu fiyatlar bu kadar yükseliyor ve dolandırıcılık faaliyetleri yürütülüyor. Bunun önlenmesi için bakanlıkta bu şekilde bir yönetmelik değişikliğine gitti. Bu günden itibaren yetki belgesiz emlakçıların ilanlarını sitelerden kaldırılıyor. Müşterileriyle aralarında yaptıkları sözleşmesi olamayanlarında ilanlarını kaldırıyorlar. Bu uygulama hem vatandaş hem de emlakçılar için çok iyi bir uygulama. Lütfen vatandaşlarımızda buna destek versinler. Sektör bu sayede daha resmi hale geliyor” diye konuştu.

Aydın'da hava nasıl olacak? | 27 Nisan 2024 Aydın'da hava nasıl olacak? | 27 Nisan 2024

GÜNCEL HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ