Ekim ayı üretici enflasyonu verileri ile birlikte 2024 yılı başında vergi, harç ve cezalara yapılacak zam oranı için belirleyici olacak yeniden değerleme oranı da belli oldu. TÜİK bugün üretici fiyatlarının ekim ayında on iki aylık ortalamalara göre yüzde 58,46 arttığını açıkladı. Yeniden değerleme oranı da yüzde 58,46 olacak.

"VATANDAŞIN VERGİ ALTINDA EZİLMESİ DEMEKTİR"

Kolaya zam yolda! Kolaya zam yolda!

Vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, geçen ay uyarıda bulunmuş ve “Bu kadar yüksek yeniden değerleme oranı, vatandaşın MTV, emlak vergisi ve diğer vergi kalemleri ile harç ve trafik cezaları başta olmak üzeri diğer pek çok idari para cezası ve yüksek araç muayene ücretleri altında ezilmesi anlamına gelecektir” demişti. Bingöl, “Yüksek YDO ile vergi ve cezaları yüksek oranda artırmak aynı zamanda 2023 yılının yüksek enflasyonunun bir kısmını 2024 yılına sürüklemek veya bulaştırmak sonucunu da doğuracaktır” uyarısında bulunmuştu.

vergi-ic

Bingöl’ün hesaplamasına göre, yüzde 58,46’lık yeniden değerleme oranı uygulanırsa, yurt dışından şahsi kullanım için getirilen cep telefonlarında harç tutarı 20 bin liradan 31 bin 692 liraya, bir otomobil için araç muayene ücreti 1149,60 liradan 1821,66 liraya, en düşük radar cezası 951 liradan 1506,95 liraya yükselecek.

EKONOMİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ