HABER: ROJDA DOLGUN
Aydın’ın Efeler ilçesinde Adnan Menderes Üniversitesi yerleşkesine yakın bir noktada planlanan jeotermal kaynak arama sondajı projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “ÇED olumlu” kararı verildi. Karar, 3 Nisan 2026 tarihinde bakanlığın resmi internet sitesinde yayımlanırken, projenin Kalfaköy Mahallesi sınırları içerisinde belirlenen alanda yürütülmesi öngörülüyor.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Kalfaköy Mahallesi’nde yer alan belirli bir parsel üzerinde planlanan sondaj faaliyetinin incelendiği ve Jeotermal Kaynak Arama Sondajı AK-4 Kuyusu projesi ilgili mevzuat kapsamında uygun bulunduğu ifade edildi.
ÇED OLUMLU KARARI
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı internet sitesinde 03.04.2026 tarihinde yayınlanan açıklama şu şekilde:
“AYDIN ili EFELER, ilcesi Kalfaköy Mahallesi, 162 Ada, 59 Parsel (0,5106 ha) mevkiindeki KÇS KAHRAMANMARAŞ ÇİMENTO BETON SANAYİ VE MADENCİLİK İŞLETMELERİ A.Ş. tarafından yapılması planlanan Jeotermal Kaynak Arama Sondajı AK-4 Kuyusu (İşletme Ruhsat No: J-700) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan PTD Dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince Jeotermal Kaynak Arama Sondajı AK-4 Kuyusu (İşletme Ruhsat No: J-700) projesi’ne Valiliğimizce ‘ÇED Olumlu (Kapsam Ek-2)’ kararı verilmiştir.”

“BÜYÜK RİSKLER YARATABİLECEKTİR”
Projenin şehir merkezine yakınlığının risk yaratabileceğinin altını çizen Avukat Akın Yakan “Adnan Menderes Üniversitesi’nin kuzeyinde yapılması planlanan kaynak arama sondajı, üniversite yerleşkesine ve Tıp Fakültesi Hastanesi'ne yakın konumda. Projenin gerçekleşmesi durumunda, Efeler'in üzerinde, ADÜ’nün neredeyse dibinde, şehrin merkezine bu kadar yakın konumda olması nedeniyle büyük riskler yaratabilecektir” dedi.
Kararı duyuran Yakan , sürecin hukuki boyutuna da işaret ederek çevresel etkilerin daha geniş bir perspektiften değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.




