16 eylül 2022’de Jina Mahsa Amini İran’da ‘’ ahlak polisi ‘’ tarafından saçı gözükmesi gerekçesi ile işkence ile gözaltına alındı ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Jina Mahsa Amini’nİN cenaze töreninde "Diktatöre Ölüm‘’ sloganları atıldı, Jina Mahsa Amini’nin katledilmesinden sonra İran’da kadınlar sokaklara döküldü. Molla rejimi kadınların bedenleri, hakları ve hayatları üzerinde yıllardır tahakküm kurmasından sıkılan kadınlar sokaklara döküldü. Rejim güçleriyle çatışmaların yaşandığı İran'da son olarak faşist diktatör Hamaney ve Humeyni'nin resimleri devlet binalarından indirilmeye başlandı. İran’da kadınlar Mahsa Amini’nin ölümünü protesto etmek için başörtülerini çıkardılar.  Güvenlik güçleri protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Sosyal medya üzerinden de başörtülerini çıkarırken videolarını paylaşan kadınlar, uluslararası kamuoyundan destek istedi. 
Tahran'ın kuzeybatısındaki Kazvin Eyaleti'nde düzenlenen gösterilerde halk, sokaklardaki çöp konteynerlerini ateşe vererek, ülke liderlerinin aleyhinde sloganlar attı. 
Kadınları engellemek isteyen kolluk halkı gözaltına almaya ve gözaltında işkence etmeye başladı, aynı zamanda idamların başladı bilgisi de haberler aracılığı ile yayılmaya başladı. İran’da kadınların direnişinin başlamasından hemen sonra İran’daki kadınlara destek olmak için Dünya’nın birçok yerinden kadınlar ve LGBTİ+’lar sokaklara döküldü ve İran direnişine destek verdi. Türkiye’de de  yaşayan İranlılar, ilk olarak 20 Eylül 2022 saat 19.00’da Taksim Meydanı’nda bir araya geldi.
Polis ekipleri, gruba "izinleri olmadığı için eyleme müsaade edilmeyeceği" uyarısı yaptı.
Ancak grup, Taksim Meydanı’ndan İstiklal Caddesine yürümek istedi. Yürüyüşe izin vermeyen polis, insanları gözaltına aldı.
Gözaltına alınan ve İran direnişine destek vermek için İstanbul’da birçok kadın örgütü alanlara çıktı "İranlı kadınlar ile mücadelemiz ortak" diyerek alanları doldurdu. İstanbul’da kolluk yine kadınların karşısına çıktı ama ablukaya rağmen engellemelere rağmen kadınlar eylemlerini gerçekleştirdi. Aynı zamanda Ankara, Mersin Hakkari, Adana, Hatay, Aydın, İzmir, Diyarbakır, Urfa ve Antep’te de kadınlar sokaklara döküldü. İran’da direniş üniversite, lise, iş yerlerinde de başlamıştı. 
İran'da üniversite öğrencileri, Mahsa Amini'nin polis gözetiminde hayatını kaybetmesi üzerine başlayan gösteriler sonrası üniversite yönetimlerinin öğrencilere yönelik uygulamalarını protesto etmek için 3 gün süreyle dersleri boykot edeceklerini duyurdu.         
 Boykot kararı alan öğrencilerin, "tutuklu tüm öğrencilerin serbest bırakılması, üniversite alanında polis ve güvenlik güçlerinin öğrencilere müdahalesine son verilmesi, Disiplin Kurulu'nda alınan tüm kararların iptal edilmesi, öğrencilerin üniversitede toplantı yapma hakkının güvence altına alınması ve üniversite bahçesinden öğrencilerin gözaltına alınarak götürülmesi gibi olaylarda sorumluların belirlenip cezalandırılması" gibi taleplerde bulundu.  Üniversite öğrencilerine müdahale edildi öğrenciler işkence ile gözaltına alındı.
Direnişin liselere taşınması ile birlikte direniş başka bir boyut almış oldu. Lise öğrencileri "Mollolar Yok Olmalı" sloganları ile dersleri boykot edip derslere girmediler. Liselerde protestoların başlamasından bir süre sonra faşist iktidar liselere zehirli gaz sıkarak liseli kadınları zehirledi. Bununla beraber aileler kendi imkanları ile Çocuklarını hastaneye götürdüler. İran direnişinde gözaltına alınıp idam edilen bütün yoldaşlarımızı anıyorum. İran’da direniş hala devam ederken kadınlar artık baş örtüsüz gezmekten korkmuyor, kadınlar iradelerini ortaya koyarak mücadelelerini sürdürüyorlar. İran’ın bazı şehirlerinde mollolar artık baş örtüsü olmayan kadınları görünce bir şey diyemediğini sosyal medyadan görüyoruz. Aynı zamanda da sosyal medya üzerinden kadınları baş örtüsü olmadan dolaştığını ve mollalara karşı mücadele ettiğini de görüyoruz.
İRAN’DA DÜŞENE DÖVÜŞENE BİN SELAM!