AYÇEP: "Yıkılan stadyum deprem toplanma merkezi olmalı" AYÇEP: "Yıkılan stadyum deprem toplanma merkezi olmalı"

Doğal yapısı ve tarih öncesi kaya resimleriyle ünlü Latmos’taki (Beşparmak Dağları) vahşi madencilik uygulamaları 5 Kasım gecesi Aydın’ın Söke ilçesinde yaşanan ve en az 3 kişinin ölümü ile sonuçlanan sel felaketin nedenler arasında yer aldı. Egedesonsöz muhabiri Metehan Ud'un haberine göre, bölgede kesilen on binlerce ağaçın yarattığı erozyonun yanı sıra, taş ocaklarının arasından geçerek Büyük Menderes Nehri ile birleşen Kisir Çayı’nın yatağının taş ocaklarının atıkları ile zamanla dolması sel felaketinin yıkıcı etkisini artırdı.

sel-felaketinin-perde-arkasi-vahsi-madencilik-1163287

DERE YATAĞI MADEN ATIKLARIYLA DOLDU

Egedesonsöz’e açıklamada bulunan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Kisir Çayı’nın geçtiği Taşköprü Vadisi’nin 3 yanındaki taş ocaklarına dikkat çekerek “Kisir Köyü’ne 3 kilometre ötedeki bu bölgedeki taş ocakları her geçen daha da genişliyor. Ocak faaliyetleri nedeniyle binlerce ağaç kesildi. Bu ağaçların kesilmesi erozyona sebep oluyor. Kisir Çayı’nın için de buradaki taş ocaklarından gelen topraklarla zamanla dolmuş durumda. Bu da suyun hacmini artırıyor. Eski yıllarda böyle değildi. Sel çok kısada etkili oluyor. Her iki durum suyun akış rejimini değiştirdiği, aşırı yağışla birlikte suyun yerleşim yerlerine daha hızlı bir şekilde ulaştığı ve selin şiddetini daha da artırdığı anlaşılmaktadır” dedi.

WhatsApp Image 2023-11-08 at 10.45.28 (2)

"BU GÜNE KADAR BÖYLE ŞİDDETLİ BİR SEL FELAKETİ YAŞANMAMIŞ"

Bölgede vahşi madencilik yapıldığına dikkat çeken Sürücü “Taş ocaklarının ekolojik tahribatını yanı sıra kendilerinden kilometrelerce ötedeki insanlara ve yaşam alanlarına zarar verebiliyor. Bugüne kadar böyle şiddetli bir sel felaketi yaşanmamış. Bu da haklı olarak aklımıza taş ocaklarını getiriyor. Çayın geçtiği yer maden ocakları ile dolu. O bölgede şu anda 7-8 tane çok büyük bir taş ocakları bulunuyor. İlgili ve yetkili kurumlar gerekli incelemeleri yaparak çıkan sonuç raporunu kamuoyuyla paylaşmalı ve bir daha böyle bir felaketin yaşanmaması için gerekli önlemleri almalıdır” ifadelerini kullandı.

WhatsApp Image 2023-11-08 at 10.45.28 (1)

EKOLOJİ VE ÇEVRE HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ