Tam bir yıldır pandemi sürecindeyiz. Evlerimize kapandık; korkuyoruz, toplu alanlara girmiyoruz, çocuklarımızı ,büyüklerimizi esirgiyoruz...
Ama sağlık çalışanları şu anda en çok emek verip en çok takdiri hak edenlerden...
Salgının en başından beri sağlık çalışanları büyük bir belirsizlik ve kaygı içindeler. Virüs ile ilgili yeterli bilgi ve hastalığının tedavisinin olmaması, sorumlu oldukları hastaları kaybetmeleri, hastalığı aile üyelerine ve yakınlarına bulaştırma korkusu sağlık çalışanlarını olumsuz etkiledi.
Büyük fedakarlıklarla çalışmalarına karşın bir yandan da şiddet olaylarının hedefi olmaktan kurtulamayan sağlık çalışanları, ağırlaşan pandemi koşullarıyla birlikte zor günler geçiriyor.
Sağlıkçılar pandemi süreciyle birlikte uzun yıllardır biriken sorunların daha da derinleştiği, yaşamlarını tehdit eden bir aşamaya geldi. Her zaman olduğu gibi bu süreçte de sistemin aksayan tüm yanları sağlık çalışanlarına ihale edildi. Sağlık çalışanları şiddete uğramaya devam ediyor. Bununla birlikte hemen her gün onlarca sağlık çalışanı hastalık haberini alıyoruz.
Koşulların pandemiye uygun olarak iyileştirilmediği, eşitlik, adalet anlayışından uzak görevlendirmelerle mağduriyetlerin yaratıldığı, sağlık çalışanlarının yakın geleceğe dair kaygıları daha da artmıştır. Bu günlerde sesini duyuramayan, umudunu yitiren sağlık çalışanlarının emeklilik ya da istifa sayısındaki artış dikkat çekici boyutlardadır. Buna karşın devlet tarafından atanma için bekleyen on binlerce sağlık çalışanları bulunmaktadır.
Her dönemde ama özellikle Covid-19 pandemisi döneminde sağlık hizmeti için sunulan emeğin maddi karşılığı yoktur. Evde çocuğunu bırakarak ya da hastalığı anne babasına bulaştırma endişesini her gün taşıyarak günlerce Covid-19 polikliniklerinde hasta bakmanın maddi bedeli ölçülemez!
Şüphesiz ki bu süreçte birçok emekçinin katkısı olduğu gibi en çok emek sağlık çalışanlarınındır. Çünkü ettikleri bir yemin, insanlara verdikleri bir söz ,vicdanlarında yardım etme isteği var.
Hani ilacımızı yazmadı diye yada sıra bekletti diye hırpaladığımız; kaba kuvvet kullandığımız sağlıkçılar var ya ... İşte onlar onlar…
Bizlerin sağlığı için çalışan tüm sağlık çalışanlarının TIP BAYRAMI kutlu olsun.
Her meslekte olduğu gibi maalesef ki bu mesleğin de kıymeti bilinmeyen ülkemizde umarız insan sağlığının her şeyin en önünde gelmesi gerektiği ve insan kıymetini bildiğimiz günleri görebilmek ümidiyle …