HABER: BERKAY FİDAN

Son günlerde hızla yayılan gribal enfeksiyon sebebiyle vatandaşlar korunmak ve hastalığı çabuk atlatmak için ıhlamur ve bitki çaylarına yöneldi. Soğuk havanın etkili olduğu Aydın’da ise aktarlarda ıhlamur satışlarında artış yaşandı.

400 TL’YE IHLAMUR
Kardeşler Baharat’ın sahibi Metin Çay, pandemi ile birlikte aktarlara taleplerin arttığını kaydetti. Fiyatların da oldukça yükseldiğini kaydeden Metin Çay, “Geçen sene ile bu sene arasında fiyatlar %30 arttı. Geçen sene 300 liraya sattığım ıhlamur bu sene 400 lira oldu. Halkımız artık bitkisel ilaçlara dönmeye başladı yani aktarlara talep eskiye nazaran bayağı arttı. Pandemi öncesine göre pandemi sonrasında aktarlara talep çok fazla arttı. Kekik, nane yağı, kekik yağı, kekik suyu ve kekik çayı gibi şeyler koronaya karşı vücut direncini arttırıyor” dedi.

ARTIŞIN NEDENİ ORMAN YANGINLARI
Geçen sene çıkan orman yangınlarının ıhlamurda fiyatların yükselmesine neden olduğunu kaydeden Yedikat Şifa Evi sahibi Fatih Mehmet Şeker ise “Aktarlarlar alternatif tıp olarak görülüyor. İnsanlar aktar baharatını sağlık açısından tamamlayıcı olarak gördükleri için aktarlara talep var. Havanın soğuduğu dönemlerde ada çayı ve ıhlamur gibi bitkilerin fiyatları yükselebiliyor. Geçen seneki Ege ve Akdeniz bölgesindeki orman yangınlarından dolayı bu ürünlerin bu sene tedariğinde sıkıntı var. Geçen seneye göre bu seneki fiyat yükselişinin sebeplerinden biri orman yangınları. Aktarın, baharatın sezonu ama insanların alım gücü düştüğü için piyasa bu sıralar durgun” dedi.

ÖZEL HABERLER İÇİN TIKLAYINIZ